De zielenzorg van Jefke Tuf in première

Print
De zielenzorg van Jefke Tuf in première

Foto: Marc Vos

Winterslag 1

Genk - Donderdag vond in Casa Papa Giovanni de première plaats van de mooie film 'De zielenzorg van Jefke Tuf' over het leven van de wijkbewoners van Winterslag.

Eigenlijk is het eerder een reeks van korte filmpjes (bestaande uit foto's), met als rode draad een vertelster die voor de film in de huid kroop van zuster Marie-Josephe van 't Kliniekske (van de Zusters van de Orde der Dochters van Liefde), die Jefke Tuf genoemd werd en indertijd een zeer bekend figuur was in Winterslag. Op haar Solex bromfiets doorkruiste ze de wijk om de mensen in Winterslag een (zieken)bezoekje te brengen. De titel verwijst er naar dat ze niet enkel aan ziekenzorg deed maar ook aan zielenzorg, zodat ze eigenlijk een sociaal assistente avant la lettre was.

De film werd ingeleid door burgemeester Wim Dries, die zijn enthousiasme over dergelijke projecten die de samenhang in de wijk bevorderden niet onder stoelen of banken stak.

Volgende inwoners van Winterslag kwamen in de filmpjes oa. aan bod :

- Jefke Vespa : Jef Vliegen (Giuseppe Volare), de beste vriend van Rocco Granata, al van voor de tijd van Marina en nu nog steeds ; een kleurrijk figuur die vroeger met de Vespa naar het werk reed en daar toen een beetje werd op aangekeken
- Roger Gaspercic
- Marcel Beutels
- Yasemin Yilmaz
- Ahmed Biga (Marokkaanse ex-voetballer)
- Eddy Wintmolders
- Gianni Merola (de schoenmaker van de Vennestraat)

Zij deden allen hun verhaal over het leven in de wijk Winterslag, over hoe het vroeger was, over hoe het nu is. Wat er veranderd is ten goede of ten kwade. En dat op hun eigen, soms ontroerende, soms grappige manier.

Het hele project rond Jefke Turf beperkt zich niet enkel tot deze film, maar behelst ook :

- een audio-wandeling,
- een kijk- en luisterboek (waarvan het de bedoeling is dat het kijkboek door de wijkbewoners aan elkaar wordt doorgegeven),
- een tentoonstelling in café Gepetto in de Vennestraat (nog tot half november)
- een reeks radio-uitzendingen op GRK

Het geheel werd gedragen door de organisatie C.H.I.P.S. StoryLab vzw met coördinator Stefan Kolgen en fotograaf Boumediene Belbachir, die de prachtige foto's in de filmpjes en in het boek heeft gemaakt. Stefan Perceval zorgde voor de bindteksten en stemregie.

Voor meer info : http://www.jefketuf.be/


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio