Monfort bijt tanden stuk op jonge Fransman in Avila

Print

Maxime Monfort is er net niet in geslaagd om de negentiende etappe van de Ronde van Spanje te winnen. Onze landgenoot maakte deel uit van de lange vlucht, maar bleek in de finale niet opgewassen tegen de jonge Fransman Alexis Gougeard, die op 24 kilometer van de meet solo naar de zege reed in Avila. Monfort werd uiteindelijk derde. In de groep der favorieten viel rode trui Tom Dumoulin zelf aan in de lastige slotkilometer. De Nederlander kwam met drie seconden voorsprong op Fabio Aru over de meet en verdubbelt dus zijn voorsprong tot zes seconden.

Wielrennen op Sportwereld.be

De negentiende etappe van de Vuelta - 186km tussen Medina del Campo en Avila - was de voorlaatste kans voor Fabio Aru om de rode trui van Tom Dumoulin te belagen. Maar in plaats van de leidersplaats van de jonge Nederlander af te snoepen, kreeg de Italiaan van Astana op de kasseien bergop richting Avila zelf een klein tikje te verwerken. De laatste kilometer van de negentiende rit was meer geschikt voor krachtmensen als voor rasklimmers en daar profiteerde de slimme Dumoulin van. Hij liet zich lanceren door ploegmakker Degenkolb en Aru kreeg het gaatje niet meer gedicht. Dumoulin kwam drie seconden voor Aru over de streep.  De rode trui gaat zo het slotweekend in met een voorsprong van zes seconden in de stand op zijn eerste achtervolger. Zaterdag staat de twintigste en tevens voorlaatste etappe in deze Vuelta op het programma, een rit over 175,8 kilometer met start in San Lorenzo de El Escorial en aankomst in Cercedilla. De laatste kans voor Aru om Dumoulin uit het rood te fietsen. Het parcours met vier cols van eerste categorie is dan wel weer in zijn voordeel.

Ritzege voor piepjonge Gougeard 

Om de ritzege streden Dumoulin en co vandaag helemaal niet. Daarvoor had een lange vlucht van 24 renners te veel vrijheid gekregen. Onze landgenoten en Lotto-Soudal-renners Tosh Van der Sande en Maxime Monfort reden de hele dag mee vooraan in de kopgroep, maar moesten op de voorlaatste klim van de dag - op 30 kilometer van het einde - lijdzaam toezien hoe Alexis Gougeard bergop van iedereen wegreed. De 22-jarige Fransman diepte zijn voorsprong steeds verder uit en hield aan de meet 40 seconden over op Nelson Oliveira en Maxime Monfort. Voor de piepjonge Fransman is het veruit de grootste zege van zijn carrière.

Rituitslag
1. Alexis Gougeard (Fra/ALM) de 185.8km in 4u19:20 (gem. 42.987144km/u)
2. Nélson Oliveira (Por/LAM) op 0:40
3. Maxime Monfort (Bel/LTS) 0:44
4. Andrey Amador (CRi/MOV) 0:44
5. Tiago Machado (Por/KAT) 0:44
6. Amaël Moinard (Fra/BMC) 0:44
7. Fabio Duarte (Col/COL) 0:53
8. David Arroyo (Spa/CJR) 01:03
9. Christian Knees (Dui/SKY) 01:17
10. Francisco Ventoso (Spa/MOV) 01:17

Klassement
1. Tom Dumoulin (Ned/TGA) 
2. Fabio Aru (Ita/AST) op 0:06
3. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 01:24
4. Rafal Majka (Pol/TCS) 02:31
5. Nairo Quintana (Col/MOV) 03:02
6. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 03:24
7. Esteban Chaves (Col/OGE) 03:39
8. Daniel Moreno (Spa/KAT) 03:46
9. Mikel Nieve (Spa/SKY) 04:19
10. Louis Meintjes (ZAf/MTN) 07:00

Bekijk de volledige rituitslag en het klassement hier.