Nieuwe expo Jazz Age doet jaren ‘20 herleven in Hasselt

Print
Nieuwe expo Jazz Age doet jaren ‘20 herleven in Hasselt

© zdf

Hasselt -

In het Modemuseum van Hasselt gaat zaterdag de nieuwe expo Jazz Age van start. In het hele museum zijn originele kledingstukken uitgestald uit de periode van de ‘flappers’, of de vrijgevochten vrouwen die met klokvormige hoedjes, kleedjes met pluimen en franjes, lange handschoenen en een sigaret, de nachtclubs onveilig gingen maken. Ook de moderne kledingstukken van topontwerpers, die uit de jaren ‘20 hun inspiratie hebben geput, zijn op de expo te zien.

Jazz Age, mode in de bruisende jaren ‘20. Dat is de naam van de expo die de opvolger wordt van de zeer succesvolle tentoonstelling die ontwerper Paul Smith onlangs in het Modemuseum organiseerde. “Wat we nu laten zien, een flashback naar zowat 100 jaar geleden, is een mooie aanvulling op het hedendaagse werk van Paul Smith”, zegt de Hasseltse schepen van Cultuur, Karolien Mondelaers (CD&V). “Met deze Jazz Age beantwoorden we de vraag om opnieuw historische kledingstukken te kunnen zien in ons museum.”

Omdat de periode van de ‘roaring twenties’, zoals bijvoorbeeld geïllustreerd in The Great Gatsby, erg aanspreekt bij het grote publiek, wordt opnieuw een grote opkomst verwacht. “We tonen hoe topontwerpers uit die periode, zoals Gabrielle Coco Chanel, Jean Patou of Jeanne Lanvin, die de basis hebben gelegd voor erg belangrijke evoluties in de mode”, zegt Eve Demoen, curator van de expo.

“Bijvoorbeeld in sportkleding, zowel voor mannen als vrouwen, waren zij voorlopers.” Het meest tot de verbeelding spreken de typische outfits van de zogenaamde ‘flappers’. Overdadige kleedjes met veel tierelantijntjes, klokvormige hoedjes met een veer, lange handschoenen en schoenen waarmee de hele nacht kon gedanst worden.

In de expo, die nog loopt tot 13 maart 2016, zijn ook hedendaagse stukken te zien van topontwerpers die zich lieten inspireren door de jaren ‘20, zoals Karl Lagerfeld, Dries Van Noten, en modehuizen als Prada, Hermes en uiteraard Chanel.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio