Landelijke Gilde naar de Westhoek

Print

Rotem

Dilsen-Stokkem - Op zaterdagmorgen 5 september trok Landelijke Gilde per autobus naar de Westhoek om merkwaardige en indrukwekkende plaatsen te bezoeken die een duidelijk beeld weergeven van wat er 100 jaar geleden gebeurde tijdens WO I.

Honderdduizenden jonge mensenlevens werden verspild aan een zinloze oorlog die werd uitgevochten op een moeilijk, door bommen omgeploegd terrein. Nu, zovele jaren later is de streek nog steeds getekend en vind je honderden sites, monumenten en begraafplaatsen die voor verschillende nationaliteiten een grote historische en symbolische betekenis hebben. We reden eerst naar Zonnebeke waar we onder begeleiding van een begeesterde gids uitleg kregen over de grootste Britse militaire begraafplaats op het vasteland.

In het centrum van Ieper reden we naar het ‘Memorial Museum Passchendaele 1917’ waar men een overzicht krijgt van de vijf slagen bij Ieper en een unieke collectie historische voorwerpen, foto’s, filmbeelden en kaartmateriaal. De Britse dugout (6 meter diepe schuilkelder) uit 1917 compleet heringericht gaf ons een realistisch beeld van oorlogssituatie.
In Poperinge bezochten we het Talbot House, geopend door aalmoezenier Philip Clayton in 1915, een thuis waar duizenden soldaten, zonder onderscheid van rang, wat rust en ontspanning konden vinden. Daarna volgde incheck in het hotel in het centrum van Ieper met zicht op de beroemde lakenhallen. Na een versterkende maaltijd was het tijd om klaar te staan bij de Menenpoort om daar de Last Post waar te nemen die sinds 1928 elke avond wordt geblazen.
Gezellige vrije avond …

Onder begeleiding van een uitstekende gids verkenden we de streek rond Ieper op zoek naar diverse restanten van de ‘Groote Oorlog’. Nadien bezochten we het Flanders Fields Museum dat in 2013 zijn deuren opnieuw opende. Gebruikmakende van de nieuwste multimediatechnieken hoorden we een groot aantal persoonlijke verhalen van betrokken soldaten, verpleegsters, burgers … tevens een unieke tentoonstelling van kleding en oorlogsmateriaal.

(Robert Moors)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio