Een stadstuin op de markt

Print

Centrum

Genk - De Genkse bebloemingsactie bestaat dertig jaar. Deze verjaardag wordt aangegrepen om een verfrissend initiatief te nemen. Tussen de beide donderdagmarkten toverde de tuinfee, in dit geval de Technische Dienst, de Grote Markt één week om tot een fleurige en gezellige stadstuin.

Zo'n dertig jaar geleden, toen de mijnsluitingen er aan kwamen, lanceerde het toenmalige gemeentebestuur de bebloemingsacties onder het motto: we blijven niet bij de pakken zitten, maar we zetten onze bloemen buiten.
Genk is sindsdien een bloemenstad geworden die daarmee tal van Europese onderscheidingen binnenhaalde. Dit jaar wordt dertig jaar bebloemingsactie gevierd.
Het hoogtepunt hiervan is géén academische zitting of tentoonstelling, maar wel een week interactieve tuin op de markt, waar iedereen zijn eigen plantje kan meebrengen om één prachtig geheel te vormen, maar waar ook iedereen welkom is om te genieten, te spelen, iets bij te leren, te eten of te drinken of gewoonweg te luieren.
De donderdagmarkt is nog maar amper opgeruimd of daar worden reeds de voorbereidselen getroffen om van de markt een grote stadstuin te maken. Een puntzeil overspant een deel van de markt en het marktplein krijgt een fris grastapijt en tal van plantenbakken, waarbij Genkenaren uitgenodigd werden om de bakken te vullen met hun favoriete stukje groen en zo een echte pop-uptuin op te bouwen. In de zandbak kunnen de kleinsten terecht met hun emmer en schopje. De marktterrassen vormen een onweerstaanbare uitnodiging voor een drankje en een hapje met zicht op de stadstuin. Tal van standjes vinden een plaats rond de tuin...
Het wordt een week vol activiteiten, workshops over thee en kruiden, soep van tuingroenten en bloemschikken, picknicks, stokjes en prosecco.
De week is zo voorbij en dan moet alles weer ingepakt worden voor de volgende donderdagmarkt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio