Monsterproces Aquino: Rechtbank staat geen uitstel meer toe

Print
Monsterproces Aquino: Rechtbank staat geen uitstel meer toe

Foto: Tom Palmaers

Maasmechelen -

De correctionele rechtbank van Hasselt gaat niet in op de vraag van de verdediging van de Aquino’s om zeven getuigen op te roepen. De advocaten krijgen ook geen bijkomende tijd om hun verweer op te stellen. De zaak gaat maandag verder.

Advocaten Jef Vermassen en Walter Van Steenbrugge hadden tijdens hun pleidooien vorige woensdag gevraagd om zeven extra getuigen op te roepen. De overige advocaten van de beklaagden sloten zich toen aan bij hun twee collega’s. Advocaat Sven Mary liet woensdag weten dat hij de verschillende personen ging dagvaarden zodat ze op de zitting van maandag konden verschijnen.

Eén van de gedagvaarde personen was B.S, bekend als getuige X, die zou meegeholpen hebben om een drugsroute naar Spanje op te zetten. Volgens de topadvocaten van de beklaagden kreeg hij hiervoor instructies van een federale politie-inspecteur. Ook hij werd gedagvaard, samen met een onderszoeksrechter die bevolen zou hebben om een naam uit het strafdossier te knippen. Volgens het federale parket zal de ondervraging van de inspecteur niets opleveren omdat hij zich op zijn beroepsgeheim zal beroepen. De overige gedagvaarden zijn drie Nederlandse magistraten en een Spaanse undercoveragent.

De rechtbank is echter van mening dat een nieuwe ondervraging niets zal bijdragen tot de stukken die nu al in het lijvige strafdossier zitten. Bovendien bestaat er een grote kans dat verschillende getuigen zich op hun beroepsgeheim zullen beroepen.

Meester van Steenbrugge en zijn collega's hadden daarop aan de drie rechters om tijd gevraagd zodat ze het tussenvonnis van vrijdag konden nalezen, zich beraden en hun verweer na de weigering opstellen. Maar volgens de rechters hebben de advocaten genoeg tijd gehad sinds de opstart van het proces vorig jaar. Het uitstel werd afgewezen en het proces zal maandagochtend hervatten.