‘Chaotische en “verschrikkelijke” toestanden in Hongaarse opvangkampen’

Print
‘Chaotische en “verschrikkelijke” toestanden in Hongaarse opvangkampen’

Foto: afp

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft de toestanden in de Hongaarse opvangkampen voor vluchtelingen aan de grens met Servië als “verschrikkelijk” omschreven. “De in Röszke geïnterneerde mensen worden in smerige, volgepropte kampen vastgehouden. Ze hebben honger en krijgen geen medische begeleiding”, verklaarde HRW-directeur noodhulp Peter Bouckaert vrijdag. De Hongaarse autoriteiten hebben de verplichting om ervoor te zorgen dat “migranten en asielzoekers menselijk behandeld worden en hun rechten worden gerespecteerd”.

Duizenden vluchtelingen uit het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Afrika steken onderweg in Midden-Europa dagelijks de Servisch-Hongaarse grens over. De Hongaarse politie brengt alle vluchtelingen die ze kan oppakken naar geïmproviseerde tentenkampen in de omgeving van de grensplaats Röszke, om hen daar te registeren. De procedure in de hopeloze, overvolle opvangkampen kan enkele dagen duren.

De Hongaarse autoriteiten laten geen journalisten en praktisch ook geen vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties toe in de kampen bij Röszke. HRW steunt zich naar eigen zeggen op videobeelden die de organisatie ter beschikking werden gesteld en ook op getuigenissen van vluchtelingen, die in de kampen hebben gezeten.

Twee filmpjes die de Oostenrijkse politicus Alexander Spritzendorfer (Groen) op YouTube heeft gezet, tonen beklijvende taferelen uit de Hongaarse opvangkampen. Zijn echtgenote Michaela heeft de beelden gemaakt. Daarop is te zien hoe Hongaarse politieagenten, een aantal met mondmasker, verpakte broodjes onder de mensen verdelen of in de duwende mensenmassa gooien. Mannen, vrouwen en kinderen grijpen er wanhopig naar en proberen bij de manden met broodjes te geraken. De beelden verspreidden zich snel via de sociale media, en op twitter reageerden mensen geschokt op de getoonde beelden.

Indien Hongarije volgende week de noodtoestand afkondigt, zal elke vluchteling die de grens oversteekt “onmiddellijk gearresteerd” worden, zei premier Viktor Orban vrijdag. “We zullen hen dan niet zo hoffelijk behandelen zoals we nu doen”, zei Orban aan de pers in Boedapest. “Als Griekenland niet in staat is zijn grenzen te beschermen, moeten wij het doen”.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be