Eerste dolfijnen gedood tijdens jaarlijkse jacht

Print
Eerste dolfijnen gedood tijdens jaarlijkse jacht

Foto: AFP

Japanse vissers hebben vrijdag in en rond de baai Taiji hun eerste dolfijnen gedood, tien dagen na de opening van de jaarlijkse jacht. Het controversiële jachtgebeuren verwierf wereldwijd (in de negatieve zin) naam en faam met de documentairefilm “The Cove”, die in 2010 bekroond werd met een Oscar.

Een verantwoordelijke van de plaatselijke vissersvereniging in de havenstad Taiji verduidelijkte dat de schepen al vroeg vrijdagmorgen waren vertrokken en een tiental dolfijnen hadden gevangen. De dieren werden inmiddels gedood, luidde het.

Tijdens de zes maanden durende jacht dringen de bewoners van de stad honderden zoogdieren naar een baai, waar ze vervolgens worden afgeslacht. Voor de documentaire uitkwam, gebeurde dat met een harpoen, sindsdien wordt een andere methode gehanteerd. De film zorgde op internationaal vlak voor heel wat beroering en vestigde de aandacht op de wrede praktijken in Taiji. Sindsdien zakken jaarlijks heel wat activisten af naar het stadje, en worden de ordediensten massaal ingezet om confrontaties tussen de activisten en de vissers te voorkomen. Dit jaar zou er, volgens een verantwoordelijke van Taiji althans, slechts een vijftal activisten op de jacht zijn afgekomen en hebben er zich nog geen incidenten voorgedaan.

De dieren worden gedood voor hun huid, of gevangen om vervolgens te worden ondergebracht in attractieparken.