Antwerpse kleuterjuf De Bijtjes met de dood bedreigd

Print
Antwerpse kleuterjuf De Bijtjes met de dood bedreigd

Enkele tientallen moeders schreeuwden gisteren hun woede tegen de juf uit aan de schoolpoort. Foto: *

De Antwerpse kleuterjuf die beschuldigd wordt van mishandeling van een leerling, werd gisteren aan de schoolpoort opgejaagd door een dertigtal tierende moeders. Ook via internet wordt een heksenjacht op de juf ontketend. In tal van berichten wordt ze met de dood bedreigd.

'Breng de juf naar buiten! Breng de juf naar buiten!’ Aan het hek voor de ingang van kleuterschool De Bijtjes in het centrum van Antwerpen ging een groep razende allochtone vrouwen gisterochtend stevig tekeer. Fel riepen ze om gerechtigheid.

De moeder van het gewonde 4-jarige jongetje zwaaide zelfs met een touw. Een verwijzing is dat naar de verwondingen in de hals van haar zoon, die vorige week vrijdag thuiskwam met vuurrode touwstriemen in de hals. Hoe de jongen aan zijn verwondingen kwam, is echter nog totaal onduidelijk.

Toch eisten de ouders van het jongetje en de tientallen sympathisanten dat de school de geviseerde juf naar buiten zou sturen. Terwijl de politie vanop afstand nauwlettend in de gaten hield of het protest niet zou ontsporen, probeerde de schooldirectie met de menigte in dialoog te gaan. Maar de schreeuwende moeders waren niet echt vatbaar voor rede. Ze weigerden zelfs een gesprek. Toen de juf wegbleef – ze was gisteren niet eens op de school aanwezig – keerden ze allemaal terug naar huis.

Zware bedreigingen

Maar voor de betrokken juf keerde de rust helemaal niet terug. Integendeel. Op Facebook, fora en sociale media is ze sinds gisteren opgejaagd wild. Haar naam en foto werden van de schoolwebsite gekopieerd. ‘Dit is de leerkracht die dat doet’, klonk het. De bijgaande foto’s van de verwondingen van het kind moeten bewijzen dat de juf het kind geslagen heeft en daarna op­gehangen aan een touw.

In een razendsnel tempo werd de identiteit van de juf massaal gedeeld. Even vaak met vernietigende commentaar en regelrechte doodsbedreigingen zoals: ‘Vuile xxx, ik hoop dat je zelf wordt opgehangen’, tot: ‘Ik ga haar doden’.

Volgens de politie worden deze bedreigingen ernstig ge­nomen en op de voet gevolgd. Maar vooralsnog zou het (nog) niet nodig zijn dat de juf extra bescherming krijgt. Ze heeft daar volgens onze informatie ook nog niet om gevraagd en diende ook nog geen klacht in. Al is dat volgens de Antwerpse parketwoordvoerder in principe niet nodig. ‘We kunnen ook zelf een proces-verbaal opstellen’, zegt hij. Indien het tot een vervolging komt, ris­keren de daders zware straffen. Mogelijk zelfs tot vijf jaar gevangenis.

Lees meer in Het Belang van Limburg.