Eerste bus vluchtelingen uit Duitsland op weg naar Brussel

Print
Eerste bus vluchtelingen uit Duitsland op weg naar Brussel

Foto: Photo News

De eerste bus met 39 vluchtelingen uit de Duitse deelstaat Beieren wordt deze middag in Brussel verwacht. Dat zegt Dominique Ernould van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). DVZ reserveerde plaatsen in de wachtzaal voor deze “Duitse” vluchtelingen, waardoor evenveel “Belgische” asielzoekers het weekend in de vooropvang moeten doorbrengen.

Vrijdagmorgen stonden opnieuw honderden asielzoekers aan te schuiven voor een registratie bij Dienst Vreemdelingenzaken. Naast de 150 mensen die terugkwamen met een oproepingsbrief werden ditmaal slechts 50 prioritaire nieuwkomers binnengelaten. “We verwachten een eerste bus vluchtelingen uit Duitsland, die hier tussen 13.30 uur en 14 uur zou moeten toekomen”, vertelde Dominique Ernould.

Maandag had premier Charles Michel na overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel aangekondigd dat België 250 oorlogsvluchtelingen zou overnemen van de Duitse deelstaat Beieren. “De federale regering wil op Europees niveau meer solidariteit afdwingen en vindt daarin een partner met Duitsland”, had de premier gezegd.

Ondertussen blijft de wachtlijst voor Dienst Vreemdelingenzaken toenemen. Meer dan 500 asielzoekers hebben een afspraak voor volgende week. Vrijdag kregen 81 asielzoekers een oproepingsbrief voor woensdag en 80 voor donderdag. Voor het eerst zou de capaciteit van het WTC III-gebouw dus niet volstaan voor het aantal wachtenden. Maar gezien de zwakke opkomst van de afgelopen dagen, blijft dat probleem eerder theoretisch.

Vrijdag zouden in de ministerraad maatregelen besproken worden om de vooropvang aantrekkelijker te maken voor de asielzoekers.