Ministerraad voorziet 8.000 extra opvangplaatsen: ook in Leopoldsburg en Lanaken

Print
Lanaken / Leopoldsburg -

De ministerraad heeft vrijdag beslist stapsgewijs 8.000 extra opvangplaatsen voor asielzoekers in het leven te roepen. De regering zal een overheidsopdracht voor 5.000 plaatsen lanceren en creëert daarnaast 3.000 bijkomende plaatsen op nieuwe sites en door de uitbreiding van bestaande sites, zoals in Leopoldsburg, Lanaken en Namen.

De aanhoudende stroom vluchtelingen dwingt de regering-Michel opnieuw op zoek te gaan naar extra opvangplaatsen voor asielzoekers. Donderdag had bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) al aangekondigd dat hij de ministerraad 8.000 bijkomende plaatsen zou vragen. Vrijdag werd dat verzoek zoals verwacht ingewilligd.

Daarvan hoopt de regering er 5.000 te creëren via een openbare aanbesteding, waarop bijvoorbeeld privéspelers of ngo’s kunnen intekenen. Daarbij zullen dezelfde voorwaarden gelden als bij een gelijkaardig initiatief dat de ploeg-Michel eerder nam. Staatssecretaris Francken benadrukte na afloop van de ministerraad dat aan de standaardeisen rond de kwaliteit van de opvang geenszins mag worden geraakt. Hij hoopt deze operatie in oktober rond te hebben.

De overige 3.000 plaatsen komen op nieuwe sites en op bestaande locaties die worden uitgebreid. Francken citeerde Leopoldsburg (Moorslede), Lanaken en Namen waar respectievelijk 500, 120 en 400 plaatsen worden voorzien.

Vluchtelingen uit Duitsland

Ondertussen is een eerste bus onderweg met de kandidaat-vluchtelingen die ons land overneemt van Duitsland. In totaal zei de Belgische regering toe 250 oorlogsvluchtelingen over te nemen, van wie er acht of negen evenwel niet kwamen opdagen. Ze zullen vrijdag nog hun asielaanvraag kunnen indienen en krijgen vrijdagavond een opvangplaats toegewezen, aldus Francken. Premier Charles Michel benadrukte dat het initiatief aantoont dat ons land bereid is Europese solidariteit aan de dag te leggen.