GAIA steunt minister Weyts in rechtszaak rond onverdoofd slachten

Print
GAIA steunt minister Weyts in rechtszaak rond onverdoofd slachten

Foto: Photo News

Om Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts te steunen, heeft de dierenrechtenorganisatie GAIA beslist om tussen te komen in de kortgedingprocedure die de moslimgemeenschap heeft ingesteld tegen het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren.

“We komen op voor het naleven van de dierenbeschermende regelgeving”, verklaart GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch vrijdag. De zaak komt maandagmorgen voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

De moslimorganisaties zijn het niet eens met de beslissing van Ben Weyts (N-VA) om het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren te verbieden. Maar GAIA wijst er vrijdag op dat Weyts met zijn beslissing gevolg geeft aan de Europese verordening uit 2009, die slachten zonder verdoving enkel toelaat in erkende slachthuizen die aan alle Europese vereisten voldoen. Het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren is dus een inbreuk op de Europese wetgeving. Een verordening is trouwens het strengste wetgevende instrument van de Europese Unie, en moet absoluut worden toegepast in elke lidstaat, vult GAIA aan.

‘Wet naleven’

“GAIA beslist om tussen te komen in deze kortgedingprocedure namens al onze leden en sympathisanten, maar uiteraard ook namens de dieren - die wij verdedigen. Wij komen op voor het naleven van de dierenbeschermende regelgeving. Daarom sluiten we ons aan bij de Vlaamse minister van Dierenwelzijn, die in deze zijn plicht doet: de wet toepassen en zorgen dat de wet wordt nageleefd”, verklaart Michel Vandenbosch.