9/11: de dag die de wereld veranderde

Print
11 september 2001. Een dag vol gebeurtenissen die de hele wereld naar de keel deed grijpen. Maar liefst 2.977 weerloze burgers uit meer dan 90 landen kwamen om het leven, 6.291 mensen raakten gewond, 24 mensen zijn nog steeds vermist. Terreurorganisatie Al Qaida kaapte vier vliegtuigen. Twee daarvan vlogen in deTwin Towers van het World Trade Center, een derde vliegtuig crashte in het Pentagon en een laatste kwam terecht in Shankville, een dorpje in Pensylvania.

De terroristische aanslagen van 11 september worden beschouwd als een van de zwaarste uit de geschiedenis. Het was om 08.46 uur dat het gekaapte toestel van American Airlines (vlucht 11) zich in de noordelijke WTC-toren boorde. Twintig minuten later, om 09.03 uur vloog een eveneens gekaapt toestel van United Airlines (vlucht 175) in de zuidelijke toren. Beide torens vatte vuur en om 09.59 stortte de zuidelijke toren in, de noordelijke toren om 10.28. 's Avonds storrte een derde gebouw van het World Trade Center in. 

Op het moment dat de noordelijke toren inzakte, waren er 1.400 mensen aanwezig. Onder de slachtoffers ook 348 brandweerlieden en 62 politieagenten die onmiddellijk na de aanslagen te hulp waren geschoten. Meer dan 200 mensen sprongen uit de toren om aan de verbrandingsdood te kunnen ontsnappen en veel mensen stierven, en sterven nog steeds, aan longaandoeningen als gevolg van de enorme hoeveelheid stof die vrijkwam door de aanslag. 

Capitool of Witte Huis gered door passagiers

Een derde vliegtuig, een toestel van American Airlines (vlucht 177) crashte om 09.37 uur in het Pentagon, het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Maar het vierde toestel, een vliegtuig van United Airlines (vlucht 93), stortte neer in Shanksville, een dorpje in Pensylvania. Uit geluidsopnames bleek dat de passagiers de kapers wisten overmeesteren en het vliegtuig zijn doel mistte. Vermoed wordt dat dat doelwit het Capitool of het Witte Huis was. Het waren dus de passagiers die een vierde ramp konden vermijden, maar het kostte hun wel het leven. 

De aanslagen werden opgeëist door terreurorganisatie Al Qaida. Brein achter de terreur was de gewezen oprichter van het terreurnetwerk, Osama Bin Laden. De terrorist dook jarenlang onder en kwam op 2 mei 2011 om het leven in de Pakistaanse stad Abbottabad. Hij werd gedood door Amerikaanse elitetroepen.