Amerikaans leger verspreidde mogelijk ook pest en encefalitis-virus

Print
Amerikaans leger verspreidde mogelijk ook pest en encefalitis-virus

Eerder dit jaar was er nog commotie ontstaan nadat de labo’s per ongeluk een aantal antrax-stalen hadden verstuurd naar Zuid-Korea en Australië. Foto: EPA

Het Pentagon is een onderzoek gestart naar de mogelijke verspreiding van de pestbacterie en het encefalitis-virus (dat hersenontsteking veroorzaakt, red.) door militaire laboratoria in de VS. Dat maakten verschillende Amerikaanse media donderdag bekend.

Eerder dit jaar was er nog commotie ontstaan nadat de labo’s per ongeluk een aantal antrax-stalen hadden verstuurd naar Zuid-Korea en Australië. De verspreiding zou echter nooit een gevaar voor de volksgezondheid hebben opgeleverd.

Het Pentagon bevestigt nu dat er niet alleen een onderzoek wordt gevoerd naar de antrax-stalen, maar ook naar pest en encefalitis. Er zou nooit een gevaar geweest zijn voor de volksgezondheid, verzekert het Pentagon. ‘Maar dat betekent niet dat we deze zaak tot op de bodem willen uitzoeken, dat we proberen om de onderste steen boven te halen’, aldus woordvoerder Peter Cook, die toegaf dat het onderzoeksprogramma ‘duidelijk problemen kende’.

Vorige week werden de negen betrokken laboratoria gesloten als gevolg van het schandaal. Naast de antrax-stalen zou in Maryland ook ‘een vorm van de pest’ zijn aangetroffen in een diepvriezer buiten de beveiligde labozone. Het materiaal zou ook verkeerd gelabeld zijn. Het kan bovendien nog niet worden uitgesloten dat het ook verzonden is.