Kris Boeckmans uit coma: ‘Hij heeft met familie gepraat’

Print
Kris Boeckmans uit coma: ‘Hij heeft met familie gepraat’

Foto: Photo News

Kris Boeckmans bevindt zich niet langer in een kunstmatige coma en zijn herstel evolueert gunstig. Dat heeft zijn team Lotto-Soudal donderdagavond laten weten.

De 28-jarige Boeckmans kwam eind augustus erg zwaar ten val in de achtste etappe van de Vuelta en lag sindsdien op de afdeling intensieve zorgen van een ziekenhuis in Murcia. De sprinter liep bij de val zware blessures op: een aangezichtstrauma met meerdere breuken, een hersenschudding, drie ribfracturen, een klaplong, bloed en een scheur in de long en vocht rond de long. Dag per dag werd bekeken wanneer de kunstmatige coma waarin hij gehouden werd, afgebouwd kon worden en donderdagavond kwam er positief nieuws.

‘Nadat eerder al de ECMO-behandeling afgekoppeld en de longdrain verwijderd was, is de voorbije 48 uur de tracheacanule in de luchtpijp weggenomen, de externe zuurstoftoediening en de verdoving in functie van de kunstmatige coma afgebouwd en stopgezet’, klinkt het. ‘Bovenstaande stappen zijn zonder complicaties verlopen, waardoor Kris gisteren ontwaakt is uit de coma. De behandelende artsen hebben ter controle nogmaals een gedetailleerde scan van het volledige lichaam genomen, om eventuele verborgen letsels op te sporen. Geen andere letsels dan de eerder vermelde zijn aan het licht gekomen’, meldt het team.

‘Deze positieve evolutie heeft er voor gezorgd dat Kris in staat is om op een rustige manier te praten met zijn aanwezige familie en artsen. Hij blijft voorlopig op de dienst intensieve zorgen om blijvend opgevolgd te worden. Eén dezer dagen zal Kris gerepatrieerd worden met een medische vlucht, vergezeld van een dokter en de nodige apparatuur, om in een Belgisch ziekenhuis verder te herstellen. De ribfracturen zullen verder op een natuurlijke manier moeten genezen. Ook de longletsels zullen de nodige tijd nodig hebben om verder te evolueren. De breuken in het gezicht zullen na overleg en analyse in België chirurgisch behandeld worden’, aldus de Belgische formatie.