Floortje Mackaij wint 3e etappe in Lotto Belgium Tour, Johansson nieuwe leidster

Print

Floortje Mackaij heeft donderdag de derde etappe van de Lotto Belgium Tour (2.2 WE) gewonnen, met start in Haaltert en aankomst na 83,7 kilometer in Denderhoutem. De 19-jarige Nederlandse finishte solo voor de Zweedse Emma Johansson en de Noorse Amalie Dideriksen. Sofie De Vuyst werd met een negende plaats beste Belgische. Door de bonificatieseconden pakt Johansson de gouden leiderstrui over van de Poolse Anna Plichta. Ze telt in het algemeen klassement 0:12 voorsprong op Dideriksen en 0:13 op de Italiaanse Elena Cecchini. Sofie De Vuyst volgt op een zevende plaats op 0:27.

Het was de Zweedse Alexandra Nessmar die voor de eerste ontsnapping van de dag zorgde. Zij sneed de eerste van vijf plaatselijke ronden aan met een voorsprong van 0:30 op een jagend peloton. Wat verderop werd Nessmar opnieuw tot de orde geroepen.

Het sein dan voor Elena Cecchini, Floortje Mackaij, Sofie De Vuyst, Anna van der Breggen, Tatiana Guderzo, Katarzyna Niewiadoma, Sara Mustonen, Emma Johansson, Amy Pieters, Amalie Dideriksen en Jeanne Korevaar om te gaan versnellen. Laatstgenoemde moest na verloop van tijd haar metgezellen laten rijden.

De tien leidsters mochten de twee laatste plaatselijke ronden aanvatten met een voorsprong van 1:30 op een verbrokkeld peloton. Johansson toonde zich in alle drie de rushsprinten van de dag de sterkste en nam zo ook de rode leiderstrui van het rushesklassement over van de Australische Lauren Kitchen. Op de kasseizone van de Veldstraat moest Sara Mustonen er na de tempoversnelling van Mackaij voorin af. Mackaij sloeg een kloof en zette door in de laatste zes kilometers. Ze haalde het afgescheiden voor Johansson die meteen de nieuwe leidster werd.

Vrijdag valt het doek over deze rittenkoers met de etappe tussen Lierde en Geraardsbergen, over 113,4 kilometer, met daarin onder andere de beklimming van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Meteen kennen we dan de opvolgster van de Nederlandse Annemiek van Vleuten, de eindlaureate van de derde editie van de Lotto Belgium Tour.