Waarom Mario dertig jaar geleden eigenlijk geen snor had

Print
Waarom Mario dertig jaar geleden eigenlijk geen snor had

Foto: Nintendo

Op 13 september viert Nintendo de 30ste verjaardag van Mario. Mario (ook wel bekend als Super Mario) geldt als één van de bekendste en populairste personages in de geschiedenis van de videogames. Mario verscheen voor het eerst in het arcadespel Donkey Kong in 1981 en kreeg toen de bijnaam "Jumpman". Sindsdien is hij in talloze videogames verschenen, met grote successen op elke tv-console en elk handheldsysteem van Nintendo. Van de Super Mario-serie platformspellen alleen al zijn wereldwijd meer dan 310 miljoen exemplaren verkocht, waarmee Mario een van de meest herkenbare, iconische entertainmentpersonages ter wereld is geworden. Tijd voor een tijdlijn dus.

 30 jaar na de lancering van het originele Super Mario Bros., komt op 11 september Super Mario Maker voor de Wii U op de markt. Deze titel inspireert met even verregaande als toegankelijke mogelijkheden de creativiteit van verschillende generaties Mario-fans. Super Mario Maker laat spelers van over de hele wereld levels maken en uitwisselen. 

Waarom heet Mario Mario?

Daar bestaan twee theorieën over. Mario verscheen voor het eerst als personage in het Donkey Kong aracespel in 1981. Volgens de ene theorie heette de huisbaas van Nintendo destijds Mario. Mario en de president van Nintendo van destijds, Minoru Arakawa, hadden een dispuut. Nadat dit was bijgelegd besloten twee Nintendo-ontwikkelaars een personage naar hem te vernoemen. Theorie 2 was simpeler. Vlakbij het hoofdkantoor van Nintendo in Amerika lag een restauraunt dat Mario and Luigi's heette.

Waarom is Mario een loodgieter?

In die tijd stelde de hardware nog niet veel voor. Dus besloot onterper Miaymoto Mario een rode overall en blauw shirt aan te doen omdat dit het best afstak tegen de achtergrond. Hij gaf hem witte handschoenen zodat de armbeweging veel duidelijker in beeld kwam. En tot slot kreeg hij een pet op zodat het haar van Mario niet moest bewogen worden als hij op en neer sprong.

Heeft Mario altijd een snor gehad?

Jumpman of Mario had destijds geen snor. Vanwege de pixelachtige beeldkwaliteit leek dat destijds alleen maar zo. Aangezien de fans er vanuit gingen dat Mario een snor had, bleven ze die snor later -toen de kwaliteit van het beeld vooruit ging- aanhouden.

Hoeveel Mario's wonen er in Limburg?

Sinds 2005 zijn er 43 jongens met de naam Mario geboren in Vlaanderen waarvan slechts 5 in Limburg. De meeste Mario's wonen in Antwerpen. Veertien mensen komen als u Mario roept. Mario is dus misschien wel een populaire spelfiguurtje, maar géén populaire naam in Vlaanderen.