Komt ‘links gevaar’ aan het roer bij Labour?

Print

Het stemmen binnen de Britse Labourpartij voor een nieuwe voorzitter is donderdag afgelopen, maar om te weten wie van de vier kandidaten aan het langste eind heeft getrokken is het nog wachten tot zaterdagmiddag (om 12.30 uur onze tijd).

Gedoodverfd favoriet voor de opvolging van de kleurloze Ed Miliband blijft bij de bookmakers Jeremy Corbyn, ook al is die in diverse media genadeloos afgemaakt als een 'links gevaar'. De andere kandidaten zijn, in volgorde van hun score bij de bookmakers: Andy Burnham, de favoriet bij het begin van de race, Yvette Cooper en, met mijlen achterstand, Liz Kendall. Niet alleen de bookmakers, ook zowat alle opiniepeilingen wijzen op een zege van Corbyn.

Corbyn zit al 32 jaar voor de Britse sociaal-democraten in het Lagerhuis en is een van de weinige 'socialisten' in Albion die in de loop der jaren geen knieval voor het ultraliberale denken heeft gemaakt. Dat leverde hem het epitheton 'partijrebel' op. Zijn tegenstanders, onder wie Tony ‘Derde Weg’ Blair, vinden zijn ideeëngoed 'achterhaald' en dichten Labour met Corbyn aan het roer geen kansen toe bij de parlementsverkiezingen van 2020. Blair zelf wist zich destijds populair te maken door Labour te kruiden met Tory-ideeën, wat hem voor zijn critici tot een 'Thatcher zonder handtas' maakte.

Op de verkiezing van de nieuwe Labourleiding, die op 14 augustus was begonnen, is al veel kritiek gekomen. Veel Labourleden - in het bijzonder Corbynfans - klagen dat zij hun stembrief niet hebben ontvangen. Labour-centristen klagen dan weer dat 'extreem links' binnen de partij de verkiezing heeft gekaapt omdat velen zich enkel lieten registreren als Labourlid om Corbyn verkozen te krijgen.