Truiense op shortlist voor belangrijke wetenschapsprijs

Print
Truiense op shortlist voor belangrijke wetenschapsprijs

Foto: Sven Dillen

Sint-Truiden -

Ann Bessemans (PXL-MAD/UHasselt) en Sara Bals (Universiteit Antwerpen) zijn de twee Vlaamse genomineerden op de shortlist voor de verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent 2015. De 3 andere finalisten van de competitie die zich uitstrekt over België en Nederland, komen van bij onze noorderburen. Dat maakt de UHasselt bekend in een persbericht.

De prijs voor het New Scientist Wetenschapstalent 2015 beloont baanbrekend onderzoek van jonge wetenschappers in België en Nederland. Voor ons land zijn Ann Bessemans en Sara Bals genomineerd, aan Nederlandse zijde gaat het om Teun Bousema (Radboud Universiteit Nijmegen), Maaike Kroon (Technische Universiteit Eindhoven) en Cedric Ryngaert (Universiteit Utrecht).

De vijf kanshebbers strijden op 24 september tijdens een ‘superfinale’ in Amsterdam om de titel van New Scientist Wetenschapstalent. Daar moeten ze hun onderzoek voorstellen en krijgen ze enkele pittige vragen voorgeschoteld. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 1.500 euro, een kennisboekenpakket en een award.

De finaleplaats voor Ann Bessemans is opmerkelijk omdat ze wordt bekroond voor de ontwikkeling van een nieuw lettertype, Matilda genaamd. Hiermee behaalde ze in 2012 haar doctoraatstitel. “Deze nominatie is een belangrijke erkenning voor de hele academische, typografische wereld”, aldus Bessemans. “In mijn domein gaan creativiteit en wetenschap hand in hand. Hoe komt het dat we bepaalde lettertypes vlotter kunnen lezen dan anderen? Welke parameters vertragen ons leesproces? Zonder degelijk wetenschappelijk onderzoek kan je geen antwoorden op die vragen formuleren.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio