Unicef: ‘Hulp aan slachtoffers in Syrië geven of het stopt nooit’

Print
Unicef: ‘Hulp aan slachtoffers in Syrië geven of het stopt nooit’

Foto: AP

De vluchtelingen- en migrantencrisis in Europa zal alleen maar erger worden als er geen extra inspanningen worden geleverd om het slepende conflict in Syrië te beëindigen en de humanitaire noden te verlichten van de miljoenen mensen die getroffen worden door het geweld. Dat stelt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

'Alle Syrische vluchtelingen die ik sprak, vertelden me dat ze in hun eigen land zouden gebleven zijn, als ze daar de mogelijkheid hadden om zich veilig te voelen, in vrede te leven en met waardigheid te worden behandeld', zegt Peter Salama, regionaal directeur van Unicef voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 'Ze riskeren hun leven en het leven van hun kinderen door te vluchten naar Europa, omdat ze geen andere optie hebben en noch voor zichzelf, noch voor hun kinderen in hun land van herkomst een toekomst zien.'

Het conflict in Syrië heeft ongeveer 16 miljoen mensen ontheemd in eigen land. Bijna de helft van hen zijn kinderen. Ze hebben ernstige nood aan onder meer gezondheidszorg, zuiver water, sanitaire voorzieningen en onderwijs. Zo’n 2 miljoen kinderen kunnen in Syrië niet naar school. Meer dan 4 miljoen Syriërs, waarvan ook weer de helft kinderen, zijn hun land ontvlucht sinds het conflict bijna 5 jaar geleden begon.

Uit recente gegevens van de Europese Unie blijkt dat het merendeel van de vluchtelingen die dit jaar in Europa aankomen, uit Syrië afkomstig is.