Mama

Dingen die je niet zegt, maar denkt als je pas bevallen bent

Print
Dingen die je niet zegt, maar denkt als je pas bevallen bent

Foto: *

In haar boek 'Happy Mama' vertelt Erika Vantielen over haar zwangerschappen, bevallingen en het leven met haar twee zoontjes. Met haar boek wil ze moeders geruststellen, steunen en vooral tonen dat er meer dan één manier is om een goede mama te zijn. Dat doet zedoor eerlijk haar ervaringen te delen, maar ook met herkenbare lijstjes, zoals dat van dingen die een mama denkt als ze pas bevallen is.

1. Ik wil ook mee! (Als het (kinderloze) kraambezoek afscheid neemt omdat ze nog naar een etentje of een feestje moeten of gewoon relaxed in de zetel gaan hangen.)


2. Of juist het tegenovergestelde: wanneer gaan jullie eindelijk naar huis? (Als de enthousiaste kraambezoekers te lang blijven hangen en niet doorhebben dat je moe bent en borstvoeding moet geven én zelf wil eten en…)


3. Oh mijn God, ik ben een moeder nu! (Een zot besef dat je op de zotste momenten overvalt, zeker die eerste uren en dagen.)


4. Moei u niet! (Als het kraambezoek vindt dat je de baby te snel aanlegt of oppakt of verschoont of te warm aankleedt of…)


5. Kunnen de natuurlijk bevallen vrouwen in een grote boog rond deze kamer lopen, aub? (Na een keizersnede ben je de eerste dagen behoorlijk immobiel en de confrontatie met vrouwen die op een gewone manier zijn bevallen, is dan heel frustrerend.)


6. Ik draag een gigantisch maandverband. (Het ding is zo groot dat je het gewoon niet kan negeren.)


7. Ik vind het heel gek dat een vroedvrouw mij down under komt wassen. Zij moet dat toch ook raar vinden?

8. Ik vind het heel gek dat een vroedvrouw mijn borsten vastheeft en mijn tepel in de mond van mijn kind stopt. Zij moet dat toch ook raar vinden.
9. Oh nee, mijn baby kan dat helemáál nog niet. Zouden andere baby’s dat echt wél al kunnen? (Telkens als je het boek ‘Oei, ik groei’ leest.)


10. Hoelang houd ik het vol met vier uur slaap per nacht?


11. Ik heb belachelijk veel zin in wijn.


12. Aan welke borst heeft-ie daarnet ook alweer gedronken? (Denk je eigenlijk elke borstvoedingssessie opnieuw.)


13. Zwanger zijn was makkelijker.


14. Mijn baby is de allermooiste. Die andere kinderen hier komen niet eens in de buurt.

 

 

'Happy Mama, Inspiratie voor jonge moeders: over roze en andere wolken' van Erika Van Tielen werd uitgegeven bij Borgerhoff en Lamberigts. Richtprijs: 19.95 euro

Niet te missen