Wout Poels zorgt alweer voor Nederlands wielersucces

Print
Wout Poels zorgt alweer voor Nederlands wielersucces

Foto: BELGA

Wout Poels (Team Sky) heeft donderdag de vijfde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië (2.BC) op zijn naam geschreven. De Nederlander was na 166,4 km van Prudhoe naar Hartside Fell in de koninginnenrit de sterkste op de slotklim en haalde het voor de Noor Edvald Boasson Hagen en de Spanjaard Benat Intxausti. Xandro Meurisse werd eerste Belg op een zevende plaats, op 18 seconden van winnaar Poels. Dylans Teuns werd in dezelfde tijd tiende. Boasson Hagen neemt de leiderstrui over van Juan Jose Lobato.

Wielrennen op Sportwereld.be

De ritwinnaar van woensdag, Fernando Gaviria, kwam niet meer aan de start van de vijfde etappe. De Colombiaan sukkelt met een probleem aan de knie en werd uit voorzorg uit de wedstrijd genomen.

Vijf renners kozen voor een vroege vlucht in Prudhoe. Conor Dunne, Morgan Kneisky, Pete Williams, Mark McNally en Michael Morkov reden een voorsprong van maximaal zeven minuten bij elkaar. Nog voor de slotklim werd het kwintet ingerekend door het peloton waarna de finale kon beginnen.

Het was Team Sky dat het tempo bepaalde en ondanks enkele pogingen slaagden weinig renners er in om te ontsnappen. Een aanval van Steven Kruijswijk op 4 km van de top had meer succes. Hij kreeg Wout Poels met zich mee en wat later sloot ook Edvald Boasson Hagen nog aan, net zoals Benat Intxausti. De Noor versnelde in de slotkilometer, ontdeed zich van zijn metgezellen, maar zag finaal Poels nog terugkeren en de overwinning grijpen. Geen dagzege dus voor Boasson Hagen, wel de leiderstrui. Hij telt één seconde voorsprong op Poels. Voor de 27-jarige Poels is het zijn tweede zege van het seizoen, na een ritoverwinning in de Tirreno-Adriatico, de etappe naar Castelraimondo.