Francken wil 8.000 extra opvangplaatsen creëren

Print
Francken wil 8.000 extra opvangplaatsen creëren

Foto: BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal de regering vrijdag opnieuw 8.000 extra opvangplaatsen voor asielzoekers vragen. Dat heeft Francken donderdag in de Kamer verklaard. Francken stond er ook stil bij de kostprijs van de opvang. Indien de huidige tendens aanhoudt, zal de staatssecretaris volgend jaar naar eigen zeggen 600 miljoen euro nodig hebben.

Staatssecretaris Francken en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) waren donderdag uitgenodigd in het parlement voor een gedachtewisseling over de vluchtelingencrisis. De oppositie betreurde dat premier Charles Michel niet naar de Kamer was afgezakt, om te reageren op standpunten die de voorbije dagen vanuit N-VA-hoek waren verkondigd.

Beide regeringsleden gaven een overzicht van de verschillende maatregelen die de regering de voorbije maanden heeft genomen, onder meer via de creatie van extra opvangplaatsen. Deze maand zal het aantal asielaanvragen aan het huidige ritme uitkomen rond de 5.500 aanvragen. Indien de instroom dermate aanhoudt, in combinatie met de uitstroom, schat Fedasil dat er nog 4.500 extra opvangplaatsen per maand nodig zullen zijn.

Daarom zal de staatssecretaris zijn collega’s vragen nog eens 8.000 plaatsen te mogen bijcreëren. Daarvan wil hij er 5.000 creëren via een openbare aanbesteding en 3.000 door een uitbreiding van het eigen netwerk en op nieuwe sites. De aanhoudende stroom asielzoekers heeft ook budgettaire implicaties. Het budget van Fedasil (opvang) bedraagt 280 miljoen euro en een reserve van 80 miljoen euro zal volledig opgesoupeerd raken. Indien de tendens aanhoudt, zal Francken volgend jaar 600 miljoen euro moeten vragen.

Francken benadrukte dat alle asielinstanties kwaliteitsvol werk moeten kunnen leveren. Het commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen (CGVS) zit momenteel aan 1.200 tot 1.400 beslissingen per maand. Via interne maatregelen hoopt de staatssecretaris dat cijfer op korte termijn tot 1.650 beslissingen op te krikken. Er is ook sprake van 120 nieuwe protection officers, waardoor Francken volgend jaar op 2.500 beslissingen per maand hoopt uit te komen.