KBC verlaagt rente op plafondsparen

Print
KBC verlaagt rente op plafondsparen

Foto: BELGA

KBC verlaagt de rente op de succesvolle Start2Save-spaarrekeningen. Dat zijn de rekeningen die een hogere rente bieden maar waarop wel een plafond van toepassing is. De jongste maanden zijn dergelijke spaarrekeningen bij meer mensen in beeld gekomen als alternatief voor de gewone spaarboekjes.

Reden van de daling is het monetair beleid van de Europese Centrale Bank, dat tot historisch lage rentes leidt, aldus de bank.

Concreet verlagen KBC en CBC (de Franstalige dochter van KBC) vanaf 16 september de rente op Start2Save en Start2Save4. De basisrente blijft op 1 procent, de getrouwheidspremie daalt van 0,50 procent naar 0,30 procent.

Plafond

Dat is nog steeds een pak meer dan op het gewone spaarboekje. Maar daar staat tegenover dat er bij Start2Save maximum 500 euro per maand gestort mag worden. Meer storten kan niet. Zomaar je vermogen overschrijven vanaf je gewone spaarboekje is dus niet mogelijk.

In de praktijk is de formule daardoor vooral aanlokkelijk als groeirekening voor mensen die maandelijks een relatief klein bedrag opzij zetten. Het is ook mogelijk om voor iemand anders te sparen, bijvoorbeeld voor de kleinkinderen. Dat gebeurt met de formule Start2Save4.

Sinds KBC in 2012 met de formule begon zijn al meer dan 400.000 rekeningen geopend. Ook de andere grootbanken en ook veel andere kleine banken bieden een gelijkaardige spaarrekening aan.

Gewone boekje

De rente op de klassieke spaarrekening blijft ongewijzigd. De laatste renteverlaging van KBC dateert van maart.