‘Rusland levert handvuurwapens en mortieren aan Syrië’

Print
‘Rusland levert handvuurwapens en mortieren aan Syrië’

Foto: REUTERS

Ondanks scherpe kritiek van de Verenigde Staten helpt Rusland het Syrische leger volgens berichten uit Moskou onder andere met handvuurwapens en mortieren. De leveringen zijn nog aan de gang of kort voor hun einde, schreef de Russische krant Kommersant donderdag, zich beroepend op militaire kringen. Bovendien ontving het bestuur van president Bashar al-Assad pantservoertuigen van het type BTR-82-A en vrachtwagens van het type Ural.

De Verenigde Staten kijken 'bezorgd' naar het toenemend engagement van Rusland voor het regime van Assad. Washington had het Kremlin onlangs nog gewaarschuwd voor actieve tussenkomst in de Syrische burgeroorlog. Rusland, daarentegen, heeft al herhaaldelijk gezegd dat het nooit een geheim heeft gemaakt van de jarenlange contracten voor wapenleveringen aan Syrië. Bovendien zijn in Syrië militaire adviseurs aan de slag.

De militaire samenwerking met Syrië is legitiem, zei de directeur van het wapenbedrijf Rosoboronexport, Anatoli Issajkin. 'Alle wapens zijn enkel voor de grensbewaking en de strijd tegen het terrorisme bestemd', zei hij in de krant. Westerse waarnemers waarschuwen dat het door Rusland geleverde oorlogsmateriaal in de burgeroorlog ook tegen rebellen van de 'gematigde oppositie' kunnen ingezet worden. Het regime van Assad beschouwt hen als 'terroristen'. Het is ook erg onduidelijk uit wie die gematigde jihadisten precies bestaan.

(belga)