Oostenrijk legt treinverkeer naar Hongarije stil na ‘massale overbelasting’ door vluchtelingen

Print
Oostenrijk legt treinverkeer naar Hongarije stil na ‘massale overbelasting’ door vluchtelingen

Foto: AP

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij heeft donderdag het treinverkeer van en naar Hongarije voor onbepaalde duur stilgelegd.

De Österreichischen Bundesbahnen (ÖBB) schrijven op hun website dat die beslissing donderdag werd genomen door de ‘massale overbelasting’ van de uit Hongarije komende treinen met vluchtelingen die naar Duitsland willen.

Intussen hebben opnieuw zo’n 3,700 mensen de grens Hongaars-Oostenrijkse grens overgestoken. De nieuwe golf vluchtelingen begon rond middernacht en er worden nog meer vluchtelingen verwacht, zegt een Oostenrijkse politiewoordvoerder. De opvangcapaciteit in het grensstadje Nickelsdorf is helemaal benut, klinkt het. Tienduizenden vluchtelingen hebben de grens tussen Hongarije en Oostenrijk al overgestoken sinds die dit weekend werd opengesteld. Bijna allemaal zetten ze koers naar Duitsland. Dat zorgt voor de nodige druk op de Oostenrijkse autoriteiten om in transport te voorzien.

Denemarken-Duitsland

Het treinverkeer tussen Denemarken en Duitsland werd donderdag wel hervat. Volgens de Deense spoorwegmaatschappij DSB zullen er in de loop van de dag opnieuw treinen de grens oversteken tussen het Duitse Flensburg en Padborg. Ook de intercitytreinen zullen opnieuw het volledige traject tussen Flensburg en Kopenhagen bedienen. DSB legde woensdag het treinverkeer stil omwille van de vele vluchtelingen die vanuit Duitsland via Denemarken naar Zweden willen trekken.

Het spoorverkeer via de ferry’s wordt wel niet hervat. Er worden geen wagons op de boten gezet omwille van de activiteiten van de politie aan de grens, aldus de Deense spoorwegen. Ferrymaatschappij Scandlines laat ook weten dat enkel passagiers die met de wagen reizen, aanvaard zullen worden op de boten tussen Rødby op het Deense eiland Lolland en het Duitse Puttgarden.

(belga)