Voedselprijzen kennen sterkste daling in zeven jaar

Print
Voedselprijzen kennen sterkste daling in zeven jaar

Foto: VUM

De wereldwijde voedselprijzen hebben in augustus hun sterkste daling gekend in bijna zeven jaar. Dat tonen cijfers van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. Het grote aanbod en ongerustheid over de economische vertraging in China liggen aan de basis van de dalende prijzen.

De prijsindex van de FAO -die internationale marktprijzen volgt voor granen, vlees, zuivel, suiker en plantaardige oliën- daalde in augustus 5,2 procent in vergelijking met juli: de sterkste daling sinds december 2008. Zowat alle voedselprijzen daalden. De prijsindex voor graan daalde in augustus zeven procent tegenover juli, en vijftien procent in vergelijking met een jaar geleden. De prijsindex van plantaardige olie daalde 8,6 procent, die van zuivel met 9,1 procent en de prijsindex voor suiker zakte tien procent.

De vleesprijzen bleven dan weer stabiel tegenover juli. De prijzen blijven evenwel 18 procent onder de historische piek van augustus 2014. Europese landbouwers hebben deze week nog actie gevoerd in Brussel. De boeren, geconfronteerd met een prijzencrisis -in het bijzonder voor melk en varkensvlees-, willen dat Europa maatregelen neemt om hen te verzekeren van een eerlijk inkomen.

(belga)