Paula Radcliffe voelt zich niet geroepen om onschuld te bewijzen

Print
Paula Radcliffe voelt zich niet geroepen om onschuld te bewijzen

Foto: AP

Paula Radcliffe is niet van plan haar bloedwaarden publiek te maken om zo te bewijzen dat ze steeds ‘clean’ heeft gelopen. De wereldrecordhoudster op de marathon zegt recht in haar schoenen te staan en verwerpt categoriek elke dopingbeschuldiging.

Een Britse parlementaire commissie onderzoekt momenteel op vraag van het Wereldantidopingagentschap WADA of er grond van waarheid zit in de onthullingen die de Sunday Times en het Duitse ARD onlangs naar buiten brachten. Volgens die media zou de Internationale Atletiekfederatie IAAF tussen 2001 en 2012 een groot aantal verdachte bloedtesten onder de mat hebben geschoven. Onder meer een rist laureaten van de marathon van Londen, die Radcliffe drie keer won (in 2002, 2003 en 2005), zou boter op het hoofd hebben.

Een lid van de parlementaire commissie liet zich opmerken door impliciet te verwijzen naar Radcliffe, zonder weliswaar haar naam te noemen.

‘Die commissie stoort me niet’, reageert Radcliffe. ‘Ik ben er niet mee bezig wat een commissie of een afgevaardigde vindt van een situatie die hij niet echt begrijpt. Zelf voel ik niet de minste drang om mijn onschuld te bewijzen. Ik weet dat ik zuiver ben. Het is niet mijn probleem als er wordt getwijfeld. Ik heb altijd respect gehad voor de sport waarin ik geloof.’

Radcliffe (41) zette eerder dit jaar een punt achter haar carrière. Ze is sinds 2003 regerend wereldrecordhoudster (2u15:25).