Seks & Relaties

‘Vrouwen geven betere emotionele steun dan mannen’

Print
‘Vrouwen geven betere emotionele steun dan mannen’

Foto: Shutterstock

Vrouwen kunnen in een stressvolle situatie betere emotionele steun bieden aan hun partner dan mannen. Dat blijkt uit een studie van een internationaal team psychologen, verschenen in het vakblad Psychological Science.

De onderzoekers bestudeerden 189 koppels die zich heel gelukkig voelen in hun vaste relatie. De vrouwen hadden een gemiddelde leeftijd van 26 jaar, de mannen waren gemiddeld 28 jaar. Voor de studie verdeelden de vorsers de proefpersonen in drie verschillende groepen. In de eerste groep koppels werd acht minuten lang gekeken naar het gedrag van de man, in de tweede groep werd gekeken naar het gedrag van de vrouw en in de derde groep werd het gedrag van alle individuen geanalyseerd.

Speekseltest

Tijdens de test werd een stressvolle situatie gesimuleerd. Zo moesten de deelnemers een sollicitatiegesprek voeren en aftellen van getal 2.043 tot nul, maar wel telkens met een verschil van 17. Om de stressniveaus van de deelnemers in de groepen te meten, werd speeksel van hen afgenomen. Daarna werd gekeken hoeveel cortisol - het zogenaamde stresshormoon - het speeksel bevatte.

Uit de resultaten blijkt dat de test zowel voor mannen als vrouwen als zeer stressvol werden ervaren, maar de analyse van de videobeelden toont aan dat dames beter dan mannen in staat zijn om hun partner in zo’n situatie emotioneel te steunen. ‘Mannen reageren anders dan vrouwen als ze stress onder controle moeten houden’, zegt studieleider Thomas Bradbury.

Sluipmoordenaar

‘Mannen die stress ervaren, raken vaak emotioneel overspoeld. Daardoor zijn ze minder positief ingesteld en uiten ze minder empathie. Vrouwen daarentegen kunnen beter troost bieden in stressvolle situaties. Het effect van deze kloof wordt nog groter als een vrouw emotioneel is tijdens het communiceren en ze zich bijgevolg ook emotioneler gedraagt.’

Volgens de onderzoekers is stress vaak de sluipmoordenaar is in een relatie. ‘Als mannen minder ondersteunend zijn nadat hun partner een slechte dag had, moet de vrouw deze negatieve reactie absorberen. Ze ziet stress misschien niet meteen als boosdoener, maar kan op termijn wel het gevoel krijgen dat haar partner haar niet meer begrijpt. Dat kan de relatie ontwrichten’, klinkt het.

De vorsers voegen eraan toe dat vrouwen ook in stressloze situaties iets meer emotionele steun kunnen bieden aan hun partner, maar het verschil met de steun die mannen dan geven is klein.

Niet te missen