Opnieuw twintig mensen overnachten in WTC-toren

Print
Opnieuw twintig mensen overnachten in WTC-toren

Ook de vorige dagen was de opkomst erg mager. Foto: Dieter Telemans

Een twintigtal mensen heeft de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht in het WTC-III-gebouw in de Brusselse Noordwijk. Dat zegt An Luyten van het Rode Kruis Vlaanderen donderdag.

Dinsdagnacht kwamen er ook twintig mensen aankloppen voor de opvang die het Rode Kruis hier organiseert. Nochtans deelt de hulporganisatie sinds woensdag flyers uit aan de Dienst Vreemdelingenzaken om mensen te informeren over de overnachtingsmogelijkheid. 'Het is onze bedoeling om te informeren, niet te rekruteren', zegt Luyten.

Het Rode Kruis voorziet sinds maandagavond 500 bedden op de eerste verdieping van het kantoorgebouw. Toen maakten er slechts 14 mensen gebruik van. Verschillende vrijwilligersorganisaties die actief zijn in het Maximiliaanpark, waar het overgrote deel van de vluchtelingen de nacht doorbrengt in een geïmproviseerd tentenkamp, klaagden toen over de gebrekkige communicatie.

Flyer

Het Rode Kruis voorzag daarop een flyer waar de modaliteiten voor de nachtopvang ook in het Engels en het Arabisch op staan uitgelegd.

De flyer lijkt de mensen evenmin te overtuigen om ‘s avonds het Maximiliaanpark in te ruilen voor het WTC-III-gebouw. 'Onze opdracht bestaat erin opvang te voorzien. Het is niet onze bedoeling om het gebouw vol te krijgen. Als de mensen hier geen gebruik van willen maken, dan is dat ook prima', aldus Luyten.

Naast de flyer stelt het Rode Kruis zich ook opvallender op. 'Onze vrijwilligers zijn duidelijk aanwezig aan de DIV. Daarnaast hebben we ook de vlaggen van Rode Kruis Vlaanderen opgesteld aan het WTC-gebouw.'