Unizo wil van vluchtelingen ondernemers maken

Print
Unizo wil van vluchtelingen ondernemers maken

Foto: BELGA

Vluchtelingen die in het Maximiliaanpark in Brussel verblijven, kunnen een opleiding krijgen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Medewerkers van ondernemersorganisatie Unizo zullen er donderdagnamiddag in het Arabisch de nodige info geven aan de asielzoekers.

Dat meldt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Volgens de ondernemersorganisatie, die de voorbije dagen poolshoogte ging nemen in het park, is er ter plaatse duidelijk een nood aan verschillende soorten informatie.

Unizo-woordvoerster Sanderijn Vanleenhove bevestigt. ‘We gaan vanaf 14.00 uur een tent opslaan in het park’, zegt ze. ‘We zullen er - in het Arabisch - de asielzoekers informatie geven over hun procedure, en we zullen hen uitleggen wat ze moeten doen, indien ze in het land mogen blijven, om ondernemer te worden of om te kunnen werken.’

Met de opleiding wil Unizo naar eigen zeggen ook ‘de boodschap uitsturen dat bij de vluchtelingen mensen zitten met heel veel competenties en potentieel’ voor onze arbeidsmarkt. De Unizo-leden krijgen donderdag ook informatie over de voorwaarden om een vluchteling te kunnen tewerkstellen.

VBO en Voka

De opleiding van Unizo sluit aan bij een reeks werkgeversacties. Zo organiseert werkgeversfederatie VBO vrijdag een taskforce over de problematiek en riep Voka op om vluchtelingen zo snel mogelijk op de arbeidsmarkt toe te laten en de asielprocedure te versnellen.

Woensdag bleek nog dat vakbonden en werkgevers het eens zijn dat oorlogsvluchtelingen na vier maanden toegang moeten krijgen tot de arbeidsmarkt, in plaats van de huidige termijn van zes maanden.