Nieuwe mensensoort ontdekt in Zuid-Afrikaanse grot

Print

Foto: National Geographic

Wetenschappers hebben een nieuwe mensensoort ontdekt in een Zuid-Afrikaanse grot. De homo naledi, genoemd naar de vindplaats, was een erg primitieve soort, maar had wel al heel wat menselijke trekjes.

In 2013 en 2014 hebben wetenschappers meer dan 1.550 botten gevonden van minstens 15 personen, waaronder ouderen, jongvolwassenen en baby’s. Ze vertoonden allemaal vergelijkbare eigenschappen en behoorden volgens de wetenschappers dan ook tot een ‘mensensoort die we tot op vandaag niet kenden’.

De nieuwe mensensoort wordt ‘homo naledi’ genoemd, naar de vindplaats. Professor Lee Berger noemt de homo naledi een van de meest primitieve mensensoorten. Het brein van de naledi was niet groter dan een appelsien, klinkt het. Andere eigenschap van de soort: kromme vingers, wat kan duiden op bergbeklimmen en het gebruik van gereedschap.

Het mannetje van de homo naledi was ongeveer 1,50 meter groot, had lange benen en voeten die vergelijkbaar zijn met de onze. Daardoor wordt vermoed dat de soort in staat was tot het maken van lange wandelingen.

‘Het is een van de meest primitieve mensensoorten, maar had toch enkele verrassend menselijke trekjes’, zegt John Hawks van de universiteit van Wisconsin-Madison aan CNN.

De ontdekking werd gedaan door de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg, National Geographic Society en het Zuid-Afrikaanse ministerie van Wetenschap.