‘Reiziger moet taks betalen om over Brussel te vliegen’

Print
‘Reiziger moet taks betalen om over Brussel te vliegen’

Foto: Photo News

Brussel -

De MR stelt voor een taks in te voeren op alle vluchten op Brussels Airport die over Brussel vliegen. Dat schrijft La Libre Belgique donderdag.

Het gaat om een voorstel van de Franstalige liberalen in het Brussels parlement, waar de partij in de oppositie zit. Het voorstel gaat uit van een taks van minstens 10 euro per vlucht, met daarbovenop een modulering naargelang het geluidsniveau van het toestel en het tijdstip van de vlucht.

De taks zal moeten betaald worden door de reiziger, maar zou volgens fractieleider Vincent De Wolf beperkt blijven. Hij geeft een voorbeeld: 'Op een vlucht met 102 passagiers, zal de taks overdag gemiddeld 82,5 euro bedragen en ‘s nachts 550 euro, waardoor de taks per passagier beperkt blijft tot 80 cent overdag en 5,5 euro ‘s nachts'.

Volgens de MR heeft de taks als doel de geluidsoverlast boven de hoofdstad te verminderen en kan ze het gewest jaarlijks 15 tot 20 miljoen euro opleveren. Die opbrengst zou dan weer geïnvesteerd kunnen worden in betere geluidsisolatie in wijken rond de luchthaven.

De taks zou het bestaande systeem van boetes voor overtredingen op de geluidsnormen niet vervangen.