Opnieuw treinverkeer tussen Denemarken en Duitsland

Print
Opnieuw treinverkeer tussen Denemarken en Duitsland

Foto: AFP

Het treinverkeer tussen Denemarken en Duitsland wordt donderdag hervat, zo meldt de Deense spoorwegmaatschappij DSB.

Volgens DSB zullen er in de loop van de dag opnieuw treinen de grens oversteken tussen het Noord-Duitse Flensburg en Padborg op het Deense vasteland. Ook de intercitytreinen zullen opnieuw het volledige traject tussen Flensburg en Kopenhagen bedienen. Kort voor 7 uur zou in Flensburg de eerste trein vertrekken richting de Deense hoofdstad.

Het spoorverkeer via de ferry’s wordt wel niet hervat. Er worden geen wagons op de boten gezet omwille van de activiteiten van de politie aan de grens, aldus de Deense spoorwegen. Ferrymaatschappij Scandlines laat ook weten dat enkel passagiers die met de wagen reizen, aanvaard zullen worden op de boten tussen Rødby op het Deense eiland Lolland en het Duitse Puttgarden.

DSB legde woensdag op vraag van de politie het treinverkeer naar Duitsland stil omwille van de vele vluchtelingen die vanuit Duitsland via Denemarken naar Zweden willen trekken. De beslissing kwam er nadat honderden mensen weigerden de trein te verlaten bij aankomst in Denemarken, waar er een strenger migratiebeleid gevoerd wordt.

Zo werden woensdag minsten twee treinen met 340 vluchtelingen tegenhouden in Rødby. Na lange onderhandelingen ging een honderdtal mensen overstag om toch in Denemarken te blijven. De zowat 240 anderen stapten later ook van de trein, zonder tussenkomst van de politie.

In het station van Flensburg brachten tot slot zowat honderd vluchtelingen de nacht door. Inwoners van de grensstad brachten hen dekens, eten en kleding.

(belga)