Deense politie sluit ook autosnelweg aan Duitse grens af

Print
Deense politie sluit ook autosnelweg aan Duitse grens af

Foto: AP

De Deense politie heeft woensdag een deel van de E45 tussen Padborg (Zuid-Jutland), vlak over de Duitse grens, en het 300 kilometer verderopgelegen Kopenhagen afgesloten. De snelweg wordt gebruikt door honderden vluchtelingen die naar Zweden willen trekken en daarom proberen om Denemarken te voet te doorkruisen.

De Deense politie zegt hun doorreis naar Zweden niet te kunnen verhinderen. “Onze prioriteit is nu om hun leven te beschermen, en ervoor te zorgen dat niemand schade oploopt”, verklaarde Jens Henrik Hojbjerg, hoofd van de Deense politie.

Het is nog niet duidelijk wanneer de versperringen weer worden opgeheven.

Het Scandinavische land had eerder al het het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken voor onbepaalde duur stilgelegd vanwege de grote toestroom van asielzoekers. In de nacht van dinsdag op woensdag waren zowat driehonderd vluchtelingen in Rodby aangekomen via de veerverbinding met het Duitse Puttgarden. Met die ferry worden ook treinen overgevaren.

De meesten vluchtelingen willen zich niet in Denemarken als asielzoeker laten registreren, maar willen verder reizen naar Zweden, dat een minder streng asielbeleid voert.

(belga)