© ppn

Massale grafschennis in Maaseik: “Dit zijn mensen zonder hart”

De koperen kruisjes van zo’n honderd graven op het kerkhof in Neeroeteren zijn verdwenen. De dieven sloegen in de nacht van dinsdag op woensdag toe. De nabestaanden reageren geschokt. “Ik kan niet geloven dat diegene die dit koopt zich geen vragen stelt. Je krijgt toch niet alle dagen tientallen koperen kruisjes aangeboden”, zegt Magda Drijkoningen, een van de getroffen familieleden.

ppn

“Dit zijn mensen zonder hart”, zucht Magda Drijkoningen uit Neeroeteren. De grafzerk van haar overleden vader moest het ontgelden. Het is maar een van de honderd graven die de dieven onder handen namen. Ze hadden het voornamelijk gemunt op de graven die achter een muurtje liggen. “Hier konden ze ongestoord hun gang gaan. Het gaat om de achterste gedeelte van deze begraafplaats en de planten en bomen van de omheining bieden bescherming tegen pottenkijkers.”

Magda is er het hart van in. “Je moet weten dat papa alles voor me betekende. Toen ik in de winkel over de vernielingen hoorde, ben ik onmiddellijk gaan kijken. Mijn vrees werd werkelijkheid. Ik heb hier geen woorden voor. Het gaat door merg en been. Wat hebben deze mensen gedaan dat ze dit verdienen? Ook voor de nabestaanden is dit verschrikkelijk. Dit is een plaats van verdriet, maar ook van houvast en geborgenheid. Pure grafschennis is dit. Je moet al heel wanhopig zijn en geen enkel greintje respect ten opzichte van anderen hebben vooraleer je gaat stelen op een kerkhof.”

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio