Zeilers in Rio zullen alvast geen last hebben van vliegtuigen

Print
Zeilers in Rio zullen alvast geen last hebben van vliegtuigen

Foto: AP

De luchthaven Santos-Dumont, gelegen op twee kilometer van het centrum van Rio de Janeiro, zal tijdens de zeilcompetities op de Olympische Spelen in 2016 enkele uren per dag sluiten. Dat maakt de woordvoerder van de Braziliaanse luchtmacht (FAB) André Ferreira Grandis woensdag bekend.

‘De luchthaven zal niet de hele dag dicht zijn, maar zo’n vier tot vijf uur per dag en dat tien wedstrijddagen lang’, verduidelijkt Grandis. De maatregel wordt genomen om de zeilcompetitie (8 tot 18 augustus) niet te verstoren.

De luchthaven Santos-Dumont is gebouwd op het water vlakbij de Marina de Gloria, de dokken waar de zeilwedstrijden gehouden worden. Vliegtuigen kunnen daar zeer laag vliegen, wat de prestaties van de atleten kan beïnvloeden. Bovendien kunnen de media het luchtruim zo ongehinderd gebruiken om alles in beeld te brengen via helikopters. Volgens Grandis en het FAB gaat het niet om een veiligheidsmaatregel. Ook het luchtruim boven Maracana zal tijdens de openings- en slotceremonie vrijgemaakt worden.

Braziliaanse luchtvaartmaatschappijen zeggen dat 104 vluchten door de tijdelijke sluiting van het luchtruim geannuleerd zullen worden, 150.000 passagiers zullen er last van ondervinden. Volgens Grandis zal de doorstroom van vluchten rustig verlopen en zullen passagiers geen hinder ondervinden.

Maar wat met het water...?

Grootste probleem voor de zeilers blijft natuurlijk het sterk vervuild water. In de baai van Rio wordt immers dagelijks grote hoeveelheden afval gestort. De zeilers hebben al gevraagd de races buiten de baai, in het schone water van de oceaan, te laten plaatsvinden. Maar dit voorstel werd afgewezen door de organisatie die beloofde maatregelen te zullen treffen.