Scheepvaart in Maasmechelen stilgelegd voor reconstructie verdrinkingsdood

Print
Maasmechelen -

De binnenscheepvaart werd woensdag vanaf 13 uur voor enkele uren stilgelegd op het kanaal Zuid-Willemsvaart, waar ter hoogte van de Dokter Haubenlaan in Maasmechelen een grootschalige reconstructie plaatsvond van de verdrinkingsdood van de 20-jarige Lucky T. (Tsomo).

Vrijdag 2 januari rond 22.45 uur belandde de jongeman onder de brug in het ijskoude water. De jongeman overleefde de val in het kanaal niet. Twee jongens en twee meisjes moesten woensdagnamiddag hun versie geven over wat er die avond gebeurde.

De twee jongens, intussen meerderjarig, werden in het verhaal als verdachte beschouwd, terwijl twee meisjes, een meerder- en een minderjarige, als getuigen hun verhaal moesten doen. Alle vier moesten ze apart vertellen over wat er gebeurd was en hoe Lucky over een betonnen muurtje struikelde en in het kanaal terechtkwam.

Een duiker van de civiele bescherming was de stand-in voor het slachtoffer. De duiker moest in het water tonen hoe diep het aan de rand was. De twintiger van Zuid-Afrikaanse origine die bij een pleeggezin in Maasmechelen woonde, kon niet zwemmen. Zijn lichaam dreef af en werd na een tijdje door duikers van de Maasmechelse brandweer uit het water gehaald. Zaterdagochtend 3 januari bezweek hij in het ziekenhuis.

De plaats onder de brug langs het kanaal, waar een picknicktafel staat, was een geliefkoosde plek voor jongeren om wat rond te hangen. Die bewuste vrijdagavond kende de samenkomst echter een dramatisch einde. De toen 17-jarige B. O. zou Lucky al gekscherend een duw hebben gegeven, waarna Lucky zijn evenwicht verloor.

Het gerecht wilde blijkbaar toch nog een en ander uitgeklaard zien en vandaar de wedersamenstelling op het jaagpad, waardoor het fietsverkeer omgeleid werd. De pleegouders waren ook aanwezig. Vraag is of het gerecht de verdrinkingsdood beschouwt als een ongeval of alsnog een vervolging zal instellen.

Voorlopig gaat het nog om een opsporingsonderzoek. De politie plande nog bijkomende verhoren. Die verhoren hadden woensdagavond al plaats en er zullen er nog volgen de komende week.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio