Prins Ali wil nog steeds FIFA-voorzitter worden, en Maradona steunt hem

Print
Prins Ali wil nog steeds FIFA-voorzitter worden, en Maradona steunt hem

Foto: AFP

De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein heeft zich officieel kandidaat gesteld om de nieuwe voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA te worden. Dat gerucht deed al een tijdje de ronde, maar de prins bevestigt zijn kandidatuur woensdag in de Jordaanse hoofdstad Amman nu ook zelf.

‘Tien maanden geleden was ik de enige die het durfde opnemen tegen Blatter. Anderen maakten van mij gebruik om zelf een postje te bemachtigen’, zegt prins Ali. ‘Ik wil nu afmaken wat ik begonnen ben.’

Joseph Blatter werd op 29 mei nog voor een vijfde ambtstermijn als FIFA-voorzitter herkozen. In de eerste stemronde kreeg de Zwitser 133 stemmen. De Jordaanse prins moest tevreden zijn met 73 stemmen. Vier dagen later maakte Blatter al zijn aftreden bekend, nadat de FIFA opnieuw onder vuur kwam te liggen na nieuwe corruptieschandalen. Zijn opvolger zal op een congres op 26 februari 2016 in het Zwitserse Zürich verkozen worden.

Ali neemt het dan op tegen de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon, tussen 1994 en 2011 vicevoorzitter van de FIFA. Ook Musa Bility, voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond, ambieert het FIFA-voorzitterschap, net als de Braziliaanse ex-topvoetballer Zico. De voornaamste tegenstander is allicht Michel Platini, de voorzitter van de UEFA. Heel wat Europese landen, waaronder ook België, scharen zich achter de kandidatuur van de Fransman, maar steunden op 29 mei ook de Jordaanse prins. De 39-jarige Ali uitte al kritiek op de kandidatuur van Platini.

Diego Maradona steunt de kandidatuur van prins Ali. De Argentijnse voetballegende wil onder hem vicevoorzitter worden.