Apple lanceert langverwachte iPad Pro

Print
Apple lanceert langverwachte iPad Pro

Apple-CEO Tim Cook stelt de iPad Pro voor. Foto: AFP

Technologiebedrijf Apple heeft woensdag in het Amerikaanse San Francisco de iPad Pro gelanceerd. ‘Dit is het grootste nieuws over de iPad sinds de iPad’, zei Apple-baas Tim Cook, die de iPad Pro ‘de krachtigste iPad die we ooit hebben gemaakt’ noemde. Apple stelde in de loop van de avond niet alleen verbeterde iPhones en een nieuwe iOS-versie voor, maar ook de stevige upgrade van Apple TV. Vooral met dat laatste hoopt Apple eindelijk een vaste plaats te veroveren in onze woonkamer.

De grootste vernieuwing van de iPad met de iPad Pro is dat het toestel een groter formaat heeft dan de iPad Air. De iPad Pro heeft een formaat van 12,9 inch ten opzichte van de 9,7 inch van de iPad Air; en een resolutie van 2732 x 2048 pixels.

De iPad Pro weegt ongeveer 712 gram en hoewel hij maar 6,9 millimeter dik is, garandeert Apple een batterijduur van 10 uur. De nieuwe iPad heeft ook een A9X-processor aan boord. Daardoor zou de iPad Proj 360 keer sneller zijn dan de originele iPad. Apple lanceert ook een toetsenbord en een pen, de ‘pencil’, voor de nieuwe iPad. Daarmee wil de Amerikaanse elektronicafabrikant zich duidelijk positioneren tegenover de Microsoft Surface Pro. Het toetsenbord zit verwerkt in het hoesje dat je aan je iPad kan bevestigen en de pencil kan net zoals de Surface Pen van Microsoft registreren hoe hard je op het scherm drukt.

De iPad Pro, die beschikbaar zal zijn vanaf november, richt zich voorlopig niet op de gewone consument, maar wel op bedrijven en onderwijsinstellingen. De prijs voor de nieuwe iPad varieert van 799 dollar tot 1079 dollar. Voor het pencil betaal je nog eens 99 dollar extra en voor het toetsenbord 169 dollar.

Apple TV

Wat in 2007 oorspronkelijk begon als een ‘hobbyproject’ van Apple, zou na vanavond eindelijk een volwassen product moeten zijn. Door Apple TV een forse upgrade te geven, hoopt de elektronicafabrikant definitief in te grijpen in onze manier van televisiekijken. Want die is de afgelopen jaren grondig veranderd, en dat heeft de elektronicareus al een tijdje door.

Met het toestel - dat eruit ziet als een kleine digicorder - kon u tot nog toe (draadloos) vanop uw gsm, tablet of laptop multimediabestanden naar uw televisietoestel streamen.

Apple heeft de vierde generatie Apple TV voorzien van een nieuwe gebruikersinterface. Het tvOS besturingssysteem is gebaseerd op iOS 9 en geeft apps op een overzichtelijke manier weer in blokken op het startscherm. Apple TV trekt met deze upgrade de kaart van de apps. Tijdens de presentatie toonde Tim Cook de nieuwe apps van Netflix, HBO Now, Rayman Adventures, Disney Infinity, Guitar Hero en de nodige kindergames en fitness-apps.

Games

Op het startscherm van de Apple TV zijn alle geïnstalleerde apps te vinden die je kan downloaden uit de App Store. Standaard zijn de courante Apple diensten al aanwezig, zoals iTunes films, iTunes tv-series en Apple Music. Het navigeren door de menu’s doe je met de nieuwe afstandsbediening, die is voorzien van een klein touchpad, een knop om terug te keren naar het startscherm en een knop om Siri te activeren.

De vernieuwde set top box van Apple TV krijgt een meer krachtige processor, waardoor het toestel ook zwaardere apps zal kunnen draaien. En dat is onder meer goed nieuws voor gameliefhebbers, die de games voortaan ook naar het toestel kunnen downloaden via de App Store.

Ook de afstandsbediener van het toestel werd vernieuwd, met ook daar speciale aandacht voor gamers. De remote zal een touchpad bevatten - zoals we al gewoon zijn bij de Macbooks, maar ook gameknoppen en een Siri-microfoon, zodat u het toestel commando’s kan dicteren.

Apple wil met deze veranderingen duidelijk een polyvalent toestel in de markt zetten dat niet alleen invloed zal hebben op ons kijkgedrag, maar ook algemeen op ons beleefgedrag in de woonkamer. ‘De toekomst van Apple Tv is apps. Daarvoor hebben we krachtige hardware nodig, een modern besturingssysteem, een nieuwe gebruikservaring en een App Store’, aldus Tim Cook.

De vernieuwde Apple TV gaat 149 dollar kosten voor 32 GB of 199 dollar voor 64 GB. Apple TV wordt gelanceerd in oktober.

Nog vernieuwingen

Apple kwam tijdens deze voorstelling ook naar buiten met de iPhone6s en iPhone6s Plus, toestellen die onder meer een pak sneller en steviger zullen zijn. De belangrijkste nieuwe functie van de smartphones is de introductie van ‘force touch’, waarmee uw telefoontoestel anders reageert naarmate u harder of zachter op het scherm drukt.