McDonald’s bant eieren uit legbatterij in de VS

Print
McDonald’s bant eieren uit legbatterij in de VS

Foto: REUTERS

Hamburgerketen McDonald’s zal in de VS en Canada in de toekomst enkel nog scharreleieren uit de vrije uitloop gebruiken. In België heeft McDonald’s al in 2008 afscheid genomen van de zogenaamde kooi-eieren in het ontbijt en de salades.

McDonald’s komt met de ban op eieren uit legbatterijen tegemoet aan de verwachtingen van de Noord-Amerikaanse consumenten, zo klinkt het.

De overstap zal wel heel geleidelijk gebeuren. De operatie wordt in de komende tien jaar doorgevoerd. McDonald’s koopt naar eigen zeggen jaarlijks zowat 2 miljard eieren in voor de ongeveer 16.000 hamburgertenten in de VS en Canada. De eieren worden vooral voor het ontbijt gebruikt.

McDonald’s heeft een tegenvallend jaar achter de rug en zag zijn omzet in 2014 met 2 procent dalen tot 27,4 miljard dollar. Steeds meer klanten keren de keten de rug toe voor concurrerende ketens of maaltijden van hogere kwaliteit.

De fastfoodketen wil meer inspelen op het consumentenbewustzijn. In maart liet de hamburgertent nog weten het gebruik van kippenvlees met antibiotica in de VS te beperken. Concreet koopt McDonald’s geen gevogelte meer aan dat met geneesmiddelen behandeld is die ook bij de mens gebruikt worden. Antibiotica bij dierlijke productie is een risicofactor voor resistentievorming bij de mens.