4.564 asielzoekers voor België in nieuwe plannen

Print
4.564 asielzoekers voor België in nieuwe plannen

Het nieuwe EU-plan Foto: Graphic News

In de nasleep van de State of the Union van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft het Europees Parlement woensdag een positief advies verstrekt over de spreiding van 40.000 asielzoekers uit Griekenland en Italië over de overige lidstaten van de Europese Unie. Onder de Belgische Europarlementsleden stemden de aanwezige leden van N-VA en Vlaams Belang tegen. De Europese Commissie heeft woensdag dan weer haar nieuwe voorstellen voor het aanpakken van de vluchtelingencrisis gepresenteerd. Ze wil dat de lidstaten 120.000 asielzoekers overnemen van Hongarije, Italië en Griekenland. 4.564 van hen zouden naar België komen.

De Commissie maakte haar voorstellen bekend na de State of the Union van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Het gaat om 'concrete maatregelen om de huidige crisis aan te pakken en uitdagingen in de toekomst voor te bereiden', luidt het officieel. Zoals de voorbije dagen al uitlekte, wil de Commissie 120.000 extra vluchtelingen 'die duidelijk nood hebben aan internationale bescherming' over Europa spreiden, bovenop de 40.000 uit het voorstel van enkele maanden geleden. Het gaat om Syriërs, Afghanen en Eritreeërs die via Hongarije, Italië en Griekenland Europa binnenkomen. 

4.564 van die mensen ‘die duidelijk nood hebben aan internationale bescherming’ zouden naar België komen. Ons land zou 2.054 asielzoekers overnemen van Hongarije, 1.917 van Griekenland en 593 van Italië. Het gaat om een verplichte, dus geen vrijwillige spreiding.

Over het eerdere voorstel voor de spreiding van 40.000 asielzoekers uit Griekenland en Italië heeft het Europees Parlement woensdag een positief advies gegeven. Het parlement schaarde zich woensdag met 498 tegen 158 stemmen achter het initiatief. Onder de Belgische Europarlementsleden stemden de aanwezige leden van N-VA en Vlaams Belang tegen. N-VA is wel voorstander van een bindend spreidingsplan, maar het rapport van Keller komt niet tegemoet aan de drie voorwaarden die de partij stelt: een sterker grenzenbeleid, geen rem op het nationale activeringsbeleid en een spreidingsplan waarin alle lidstaten hun deel doen.

Juncker stelde eind mei reeds voor om de komende twee jaar 40.000 Syrische en Eritrese asielzoekers die aankomen in Griekenland en Italië te verdelen over de andere lidstaten. De lidstaten zijn het nog niet eens geraakt over zo’n bindend spreidingsplan. Er is enkel overeenkomst om iets meer dan 32.000 asielzoekers op vrijwillige basis op te vangen. Het parlement, dat in dit dossier enkel advies kan verlenen, schaarde zich woensdag wel met 498 tegen 158 stemmen achter het initiatief.

N-VA is wel voorstander van een bindend spreidingsplan, maar het rapport van Keller komt niet tegemoet aan de drie voorwaarden die de partij stelt: een sterker grenzenbeleid, geen rem op het nationale activeringsbeleid en een spreidingsplan waarin alle lidstaten hun deel doen.