Sarkozy vrijuit in zaak rond campagnefinanciering

Print
Sarkozy vrijuit in zaak rond campagnefinanciering

Foto: AFP

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy is woensdag buiten vervolging gesteld in de zaak rond de overbesteding van belastinggeld voor de campagnefinanciering bij de presidentsverkiezingen van 2012. Het parket van Parijs had in juli al de buitenvervolgingstelling gevraagd.

De rechter moest zich buigen over de vraag of het legaal is geweest dat de partij van Sarkozy, de UMP, meer dan 500.000 euro aan boetes heeft betaald voor Sarkozy’s overbesteding van belastinggeld voor de financiering van zijn herverkiezingscampagne in 2012. Normaal gezien moet de kandidaat die boetes zelf betalen.

Sarkozy ontving 153.000 euro aan staatssubsidie voor zijn campagne in 2012. Daarnaast kreeg hij een boete van 363.615 euro voor overbesteding aan de campagne. Zowel de subsidie als de boete werd met behulp van fondsenwerving door de UMP betaald. Volgens Sarkozy was de terugbetaling door de UMP goedgekeurd door het Franse ministerie van Financiën.

In de zaak stond de voormalige voorzitter van de UMP, Jean-François Copé, terecht wegens misbruik van vertrouwen, net als de schatkistbewaarder van de partij, Catherine Vautrin.

Het dossier is nu afgesloten.