Zandstorm bezegelt lot laatste regeringsbastion in Idlib

Print
Zandstorm bezegelt lot laatste regeringsbastion in Idlib

De hemel verduisterde woensdag voor de derde opeenvolgende dag boven een groot deel van Libanon, Syrië, Israël, de Palestijnse gebieden en Cyprus. Foto: Photo News

Militanten van al-Qaida en Syrische rebellen hebben woensdag geprofiteerd van een zandstorm om het laatste regeringsbastion in de noordwestelijke Syrische provincie Idlib in te nemen. Het gaat om een luchthaven die al twee jaar in handen was van de regeringstroepen. Dat meldt de Syrische staatstelevisie.

‘De regeringstroepen aan de Abu Duhour-luchthaven, zo’n 50 kilometer ten zuiden van Aleppo, hebben hun posities geëvacueerd na zware gevechten met de terroristische organisaties’, luidde het op de tv. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) bewaakten 100 tot 120 troepen het vliegveld.

Het Al-Nusra Front, de Syrische tak van Al-Qaeda, liet weten dat de basis ‘volledig bevrijd’ was en had het over meer dan 100 gedode regeringssoldaten en 60 gevangenen.

Ondertussen heeft de zandstorm al twaalf doden gemaakt in het Midden-Oosten, honderden anderen zijn met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis behandeld. Vooral de Syrische vluchtelingenkampen hebben het hard te verduren. In Syrië vielen volgens een laatste update van het SOHR zes doden. De hemel verduisterde woensdag voor de derde opeenvolgende dag boven een groot deel van Libanon, Syrië, Israël, de Palestijnse gebieden en Cyprus. In sommige streken ligt het openbare leven zelfs lam.