Mode

Belgische blogster vertelt eerlijk over haar kleerkast

Print
Belgische blogster vertelt eerlijk over haar kleerkast

Foto: Ilja Sura Changlor Smets

Beroemde modebloggers zoals Chiara Ferragni poseren op sociale media met schoenen of handtassen die meer dan een gemiddeld maandloon kosten, maar die hun volgers wel moeten doen dromen van het glamoureuze leven dat zij leiden. Mooi, dat zeker, maar misschien niet altijd verantwoord. 'Geef je zo geen verkeerd voorbeeld aan jonge meisjes?', vraagt de Belgische blogster Ruth Van Soom zich af.

'Nee, ik ben niet steenrijk. De reden waarom ik zo vaak foto's van mezelf in verschillende mooie outfits kan posten, is omdat ik veel goede vrienden heb die in de modewereld werken en die mij af en toe eens een stuk uitlenen'. Dat is kort samengevat wat Ruth Van Soom vertelt in een blogpost die 'The Truth about My Wardrobe' heet. Tot zo ver het beeld van de modeblogster die haar designerspullen niet meer in haar kleerkast krijgt en dure merken betaalt met hashtags op Instagram. 'Als je in mijn kleerkast kijkt, vind je daar basics', zegt Ruth. 'Ik werk, ik rijd met de fiets, dus ik heb vooral praktische kleren nodig'.

Als je naar haar blog, The Journey of Ruth kijkt, zie je iets anders: daar poseert Ruth met mooie, soms opvallende kleding. 'Ik zet twee keer per week een post online met een outfitfoto', zegt Ruth. 'Om het interessant te houden, moeten daar regelmatig nieuwe kleren in zitten. Maar natuurlijk heb ik geen geld om elke week twee outfits te kopen, dus ga ik ze lenen bij showrooms van merken of pr-bureaus. Ik hou van het creatieve proces van styling, maar eens de foto genomen is, hoef ik ook niet al die outfits te hebben. Ik ga me niet in de schulden werken voor een mooie foto'.

Onder bloggers is dit een gangbare praktijk, maar dat is voor hun publiek niet altijd duidelijk. Daarom wil Ruth graag meer transparantie. 'Ik meld het vanaf nu wanneer de kleren op de foto geleend zijn, ik vind dat eerlijker tegenover mijn volgers. Als je kijkt hoe internationale bloggers pronken met tassen van duizenden euro's, vind ik dat een beetje onverantwoord tegenover de jonge meisjes die hen volgen en gaan denken dat ze ook zo'n dure tas moeten kunnen kopen om erbij te horen. Als blogger heb je een voorbeeldfunctie en ik wil die graag verantwoord opnemen. Er zijn andere dingen in de wereld dan alleen hebben en kopen'.

 

 

Niet te missen