Kroatische voetbalbond ontslaat bondscoach Kovac

Print
Kroatische voetbalbond ontslaat bondscoach Kovac

Foto: AFP

De Kroatische voetbalbond (HNS-CFF) heeft haar bondscoach Niko Kovac ontslagen. Dat maakte de bond woensdag bekend op Twitter. Kroatië staat op dit moment op de derde plaats in haar kwalificatiegroep voor het EK 2016 achter Italië en Noorwegen.

‘Het uitvoerend comité heeft beslist afscheid te nemen van bondscoach Niko Kovac na de resultaten in Bakoe en Oslo’, klinkt het Twitter. ‘De zoektocht naar een nieuwe hoofdcoach zal geleid worden door bondsvoorzitter (en ex-topspits) Davor Suker en technisch directeur Romeo Jozak. We verwachten een nieuwe coach te hebben op 21 september.’

Kroatië kwam donderdag niet verder dan een 0-0-gelijkspel in Azerbeidzjan. Zondag werd er in Oslo met 2-0 verloren tegen Noorwegen. De Kroaten zijn hierdoor gezakt naar de derde plaats in hun groep tijdens de voorronde van het EK. In oktober moet er tegen Bulgarije en Malta absoluut gewonnen worden om rechtstreekse kwalificatie voor het EK in Frankrijk af te dwingen.

Niko Kovac trad in oktober 2013 in dienst als bondscoach. De voormalige middenvelder van Bayern München volgde Igor Stimac op, die er niet in geslaagd was de Kroaten rechtstreeks te plaatsen voor het WK. Kroatië moest in groep A de Rode Duivels laten voorgaan. Kovac leidde de Kroaten via barrages tegen Ijsland alsnog naar het WK in 2014 in Brazilië. Daar overleefden de Kroaten de groepsfase niet. Vorige week was aanvoerder Luka Modric boos nadat de coach de instelling van zijn spelers had bekritiseerd.