Wie is de cameravrouw die vluchtelingen tackelt en kinderen schopt?

Print
De beelden gingen dinsdag viraal: een Hongaarse cameravrouw van nieuwszender N1TV tackelt een vluchteling die de grens met Servië oversteekt en schopt naar twee kinderen. Petra László werd op staande voet ontslagen, maar de ‘journaliste’ werkte wel voor een medium met extreemrechtse sympathieën.

De hallucinante beelden werden gefilmd door de Duitse journalist Stephan Richter en gingen snel viraal. De video toont hoe László met een mondmasker een groep vluchtelingen filmt die op de vlucht zijn voor agenten. Wanneer een man met een kind in zijn armen haar nadert, aarzelt ze niet en tackelt ze de man met haar voet. Uit andere beelden blijkt dat dit echter geen eenmalig manoeuvre uit zelfverdediging was: op andere beelden is te zien hoe ze een jongen en een meisje uit een grotere groep vluchtelingen een stamp geeft.

De beelden zorgen onmiddellijk voor heel wat verontwaardiging. De Facebookpagina ‘Petra László Shame Wall’ wordt opgericht en de beelden verschijnen op de meeste internationale nieuwssites. De hoofdredacteur van N1TV kan vervolgens niet anders dan zijn medewerker op staande voet te ontslaan. ‘Hiermee is de zaak voor ons afgesloten’, verklaarde Szabolcs Kisberk in een statement op de eigen website.

Maar het lijkt er vooral op dat de hoofdredacteur toegaf aan de druk. Belangrijk om te weten: Petra László werkt niet voor een nationale nieuwszender, maar voor een nieuwssite met nationalistische sympathieën. Zo verschenen er recent koppen op de site als ‘Migranten nemen onze winkels over’ en ‘Guantanamo = Hongarije’.

De site publiceert ook toespraken van Gabor Vona, de leider van de extreemrechtse partij Jobbik. Vona stelde onlangs voor om een segregatie in te voeren voor de 800.000 Roma’s in Hongarije. Woordvoerder Marton Gyongyosi kwam dan weer in opspraak door een ‘geheime’ lijst met staatsgevaarlijke Joden.