Verdachte aanslag Bangkok bekent overhandiging explosieven

Print

Bij de aanslag vielen 20 doden en meer dan 120 gewonden. Foto: AFP

Eén van de twee opgepakte verdachten van de aanslag in Bangkok heeft toegegeven explosieven te hebben overhandigd aan de bomlegger. Dat heeft de nationale politie woensdag bekendgemaakt. Bij de explosie op 17 augustus werden 20 mensen gedood en vielen meer dan 120 gewonden.

De 25-jarige Mieraili Yusufu bekende dat hij de rugzak met explosieven uren voor de aanslag overhandigde in een treinstation. ‘Het is op die plaats dat hij de man in de gele t-shirt ontmoette, om hem de rugzak te overhandigen’, aldus politiewoordvoerder Prawut Thavornsiri.

De rugzak was zwaar en bevatte een bom tussen 3 en 5 kilogram. ‘Hij wist dat hij een bom transporteerde’, aldus de politiewoordvoerder.

De verdachte werd nabij de Cambodjaanse grens gearresteerd. Eerder bekende hij dat hij materialen zoals kogellagers, lontjes, buskruit en timers had liggen op een appartement in Bangkok.

Over de vermoedelijke opdrachtgever van de aanslag, een mysterieuse ‘Izan’, weigerde de politiewoordvoerder ieder detail te geven.

De lokale media aarzelen de jongste dagen niet meer om te wijzen naar de Oeigoeren, een etnische moslimminderheid uit het noordwesten van China. Yusufu droeg bij zijn arrestatie een Chinees paspoort maar over de echtheid van dat paspoort bestaan twijfels. Thailand deporteerde in juli Oeigoerse vluchtelingen naar China.