Celebs

Angelina Jolie schrijft open brief over vluchtelingencrisis

Print
Angelina Jolie schrijft open brief over vluchtelingencrisis

Foto: pn

De Amerikaanse actrice Angelina Jolie, die zich al vijftien jaar inzet voor humanitaire crises, heeft samen met Britse politica Arminka Helic een open brief geschreven in The Times. Daarin hebben ze het over de huidige vluchtelingencrisis en het feit dat groots leiderschap nodig is om de oorzaken en gevolgen ervan aan te pakken.

In de bewuste brief vragen de 40-jarige Jolie en Helic, die in de jaren negentig uit Joegoslavië naar Groot-Brittannië vluchtte, om de grenzen te openen en vluchtelingen te ontvangen.

‘Op geen enkel moment in de recente geschiedenis is er een grotere behoefte geweest aan leiderschap om de oorzaken en gevolgen van de vluchtelingencrisis aan te pakken. Het feit dat colonnes vluchtelingen uit landen als Irak, Afghanistan en Syrië in Europa proberen te geraken maken dit meer dan ooit duidelijk’, staat er geschreven.

‘Alle mensen die momenteel op de vlucht zijn door deze tragische omstandigheden moeten het gevoel krijgen dat hun rechten en waarden worden gerespecteerd en hun noden worden begrepen. We mogen mensen die op zoek zijn naar een beter leven niet stigmatiseren. Wie zou niet hetzelfde doen als ze jarenlang worden geconfronteerd met angst en het ontbreken van een internationale politieke reactie?’, voegen de dames er aan toe.

We moeten deze vluchtelingencrisis aangrijpen om de juiste diplomatieke keuzes te maken, niet enkel voor dit jaar maar met een duidelijk toekomstbeeld voor ogen

De vrouwen vinden dat het de hoogste tijd is om ‘de juiste diplomatieke keuzes’ te maken wat betreft de vluchtelingencrisis en dat de oplossing niet tijdelijk moet zijn, maar ook een duidelijk toekomstbeeld moet bieden. ‘De verantwoordelijkheid om te helpen wordt niet bepaald door de geografische ligging, wel door het naleven van de universele rechten en waarden van de mens. Het overstijgt religie, cultuur en etniciteit. Elk land in de wereld, niet alleen in Europa, moet een deel van de oplossing zijn.’

Niet te missen