Deuren Neanderthalersite zondag voor iedereen open

Print

Foto: Katelijne Beerten

Lanaken - Aanstaande zondag is het Open Monumentendag in Vlaanderen. Ook in Lanaken staat er heel wat op het programma. Een bezoek aan de recent gerestaureerde en geopende Neanderthalersite bijvoorbeeld! En in Rekem kan je terecht voor een primeur!

Het is nog maar de tweede keer sinds de opening in juni dat het grote publiek de kans krijgt om de Neanderthalersite te bezoeken. Zondag a.s. is het een uitgelezen moment, niet in het minst omdat er dan doorlopend gidsbeurten voorzien worden, maar ook omdat je van dichtbij kan kennis maken met het leven van de Neanderthalers. Er wordt immers een prehistorisch kamp nagebouwd, met uitleg van een acteur die verkleed is als een jager-verzamelaar, en je maakt van dichtbij kennis met de werktuigen die de Neanderthalers zelf konden maken.
Tot slot kan je in Veldwezelt ook terecht voor een kleine tentoonstelling in de lokalen van Wienerberger, over archeologie in de regio en de plannen van de leembank. De Veldwezeltse Wottelzekskes zorgen er voor het natje en het droogje. Wie de Neanderthalersite wilt bezoeken, parkeert overigens best op de parking van Wienerberger, aan de overkant van de straat.

Museumkerk

Een andere publiekstrekker wordt de net gerestaureerde Museumkerk in Oud-Rekem. In de namiddag kan je onder leiding van een gids een bezoek brengen aan de zolderruimte. Zo krijg je een uniek zicht op het pas gerestaureerde dak én het torenuurwerk. Dit bezoek wordt slechts eenmalig en ter gelegendheid van de Open Monumentendag georganiseerd.

Verder op het programma tijdens de Open Monumentendag in Lanaken: waterburcht Pietersheim bezoeken (10-16u), wandelingen rondom de bunkerlinie Briegden-Neerharen (10-15u), museumapotheek Oud-Rekem (13-17u) en Museumkerk Oud-Rekem (13-17u). Alle praktische info (parkeren, vertrekpunten...) vind je op de site van Erfgoed Lanaken.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio